La plaça major de Vic en plena revetlla de Sant Joan
Bombers treballant en un petit incendi de vegetació a Sant Adrià de Besòs. Bombers

Més de 5.200 trucades al 112 en una revetlla marcada pel risc d'incendi forestal

La coincidència de l'onada de calor amb la revetlla ha fet activar el Pla Procicat, que prohibeix foc i pirotècnia a menys de 500 metres del bosc

RedaccióActualitzat

La revetlla de Sant Joan d'aquest 2017, amb l'onada de calor que fa dies que domina el país, ha fet que els responsables dels serveis de Protecció Civil i d'emergències hagin activat el Pla Procicat.

Això obliga a limitar els focs de Sant Joan i els petards i altres objectes pirotècnics a zones allunyades, com a mínim, a mig quilòmetre de boscos i àrees forestals. A pesar d'aquestes precaucions, el telèfon d'emergències 112 ha rebut més de 5.200 trucades i s'han registrat més de 2.360 incidents:

 

 

Cremades i intoxicacions

Un total de 271 persones han hagut de ser ateses a hospitals i Centres d'Urgència d'Atenció Primària durant la revetlla. La majoria d'aquestes assistències han estat per cremades i afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. Hi ha 23 ferits greus i 36 persones han patit traumatismes i amputacions. Entre els ferits hi ha 62 menors.

El Servei d'Emergències Mèdiques ha atès 247 persones per patologies relacionades amb la revetlla: 125 d'elles per intoxicacions, 52 per agressions, 37 per accidents de trànsit i 33 per cremades.

 

 

Els Bombers de la Generalitat han fet un total de 1.291 serveis arreu de Catalunya entre les vuit del vespre i les vuit d'aquest matí. Aquesta és una xifra molt similar a l'any passat.

Abans de la revetlla hi ha hagut alguns incendis. El més important s'ha declarat entre l'Anoia i el Baix Llobregat, i ha cremat unes quantes hectàrees abans que els bombers l'han aconseguit estabilitzar. Entre les vuit del vespre i la mitjanit, els Bombers de la Generalitat ja havien atès 550 serveis. El gruix d'actuacions s'ha centrat en els incendis de vegetació, tan urbana com forestal o agrícola (un total de 306 avisos). La major part dels serveis han estat a les comarques més properes a l'àrea metropolitana de Barcelona. 

A Sitges, a sobre de la urbanització Rat Penat hi ha hagut un incendi de vegetació que els bombers han aconseguit encerclar de matinada i que ja està controlat. Ha cremat dues hectàrees.

A un altre incendi de vegetació, a Bonastre,  el foc ha afectat una superfície estimada d'unes 3,5 hectàrees de vegetació en una zona boscosa propera a la urbanització la Vinya. El foc, que ha mobilitzat 9 vehicles dels Bombers, està controlat des de les 4 de la matinada i actualment hi treballen vuit dotacions terrestres dels Bombers.

A les comarques de Lleida, cal esmentar una actuació per incendi de vegetació a Cervera. Aquest foc, que ha afectat 2,5 hectàrees de vegetació agrícola i va quedar controlat en poc més d'una hora. 

Els bombers han hagut d'atendre 179 serveis relacionats amb incendis en zona urbana, la majoria per apagar petits focs en el mobiliari urbà, com per exemple contenidors.
 

 


 

Sortida complicada

A banda d'això, arribar al lloc de la revetlla ha estat per a molta gent una petita odissea, inconvenient ja habitual en aquesta data. Aquest any, però, els problemes han estat sensiblement més greus que altres anys, per la coincidència amb l'inici del cap de setmana. El resultat han estat desenes de quilòmetres de cues, retencions i congestió de trànsit a moltes carreteres i autopistes, sobretot les de sortida de l'àrea de Barcelona.

El Servei Català de Trànsit informa que des de l'inici del dispositiu especial de trànsit amb motiu de la festivitat de Sant Joan, a les tres d'ahir divendres, no s'ha registrat cap sinistre mortal a les carreteres i autopistes de Catalunya.

Fins a les nou de la nit, havien sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona 213.272 vehicles, el 42% dels 500.000 vehicles previstos fins aquest dissabte.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut