Revenja, drogues i enemistats: qui és qui en el conflicte dels dominicans?

Sis morts d'origen dominicà en menys d'un any: drogues, revenges, no complir el codi del carrer i problemes arrossegats des de la República Dominicana

RedaccióActualitzat

En menys d'un any, sis persones d'origen dominicà han estat assassinades a l'àrea metropolitana de Barcelona, i es creu que almenys n'hi hauria dues més d'amenaçades de mort que a hores d'ara s'amaguen en algun lloc desconegut.

Un grup específic d'homicidis dels Mossos d'Esquadra investiga aquesta escalada de violència, en què encara no s'ha pogut detenir cap responsable. Al darrere hi podria haver revenges per robatoris de droga o represàlies d'altres conflictes que arrosseguen del seu país d'origen.

TV3 ha localitzat un extraficant de droga, del mateix origen que les víctimes, que coneix de primera mà els codis de conducta d'aquests individus i sap com es mouen per la ciutat.

 

Reconeix que un dels motius dels assassinats és el robatori d'una partida de droga provinent d'Holanda. Però explica que no és l'únic.

"No tot és per la droga. Són sis morts, però hi ha casos personals, amb problemes que venen d'allà i han xocat aquí."

Aquest extraficant parla d'enemistats personals:

"Hem tingut problemes a Santo Domingo, no ens hem vist i hem xocat aquí com a enemics a Barcelona."

Execucions a sang freda i apuntant directament al cap. No formen part de bandes llatines, sinó de "coros", colles d'amics, en l'argot dominicà, que, en aquest cas, es dediquen a la delinqüència i al tràfic de drogues.

"Venjança, respecte al carrer, algú li va faltar el respecte a algú. En el nostre ambient es diu que qui la fa la paga. És una manera de pagar. Amb la mort."

La violència extrema s'explica per un motiu: evitar represàlies.

"Si t'has d'enfrontar a un delinqüent, ho has de preveure bé. Has d'assegurar el tret al cap i que no et matin a tu."

La majoria dels morts eren delinqüents fitxats per les autoritats dominicanes, i alguns, fins i tot, tenien una ordre de recerca i captura per homicidi al seu país d'origen, com assegura el seu entorn. El principal obstacle, però, és identificar els presumptes sicaris, als quals recorren habitualment aquests grups. Normalment, entren al país amb documentació falsa i en surten ràpidament.

"Contractar un sicari. Que es carregui qui s'hagi de carregar. I que marxi."

Sis morts en menys d'un any

El Turco, com se'l coneixia, va ser la primera víctima, en aquesta discoteca de Barcelona, ara fa més d'un any. La mort estaria relacionada amb una picabaralla d'aquella mateixa nit i es desvincularia de la resta de víctimes.

 

Uns mesos després, apareixia mort, a dins d'un cotxe a l'Hospitalet de Llobregat, el Maestro Huella. Suposadament, arrossegava desavinences amb altres individus des dels barris marginals de Santo Domingo, on ja hi hauria hagut algunes morts. Es coneixia, encara que hi tenia algunes diferències, amb Pinto, que tenia molts enemics i seria la tercera víctima.

 

L'1 de gener, en plena avinguda Meridiana de Barcelona, un home va disparar diversos trets a Pinto quan era dins un cotxe i el va matar. Un dels motius era el robatori d'una partida de droga provinent d'Holanda, però no pas l'únic. Ens ho assegura aquest extraficant de droga que, tot i no tenir cap vinculació amb els crims, coneixia de prop les víctimes i la manera de fer d'aquests grups.

Al març apareixia una altra víctima en un descampat de Sant Joan Despí, amb les mans lligades a l'esquena i amb un tret al cap. El que va disparar, probablement, també era un sicari que ja hauria deixat el país. Una forma habitual de revenja que utilitzen aquests grups.

 

Fa unes setmanes, un doble crim al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, acabava amb la vida d'Ian Carlitos i Joel, i deixava una dona ferida de bala. Ara, TV3 ha pogut saber que algú hauria informat els rivals del lloc on s'amagaven. De fet, davant d'aquesta escalada de violència, sabem que hi ha almenys dues persones més amenaçades que a hores d'ara estarien amagades.

 

Preocupació al consolat

La mort de sis dominicans en menys d'un any preocupa el consolat de la República Dominicana, que està impulsant iniciatives per evitar que s'identifiqui la comunitat amb la delinqüència, com ara promoure un fòrum entre els ajuntaments de les ciutats on hi ha més dominicans i les autoritats per fomentar valors comuns. A Catalunya hi viuen més de 30.000 dominicans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut