Barcelona

El govern espanyol es fixa el termini d'un mes per garantir la normalitat al Prat

El número 2 d'Interior ha promès més agents i més equips informàtics per aturar les cues al Prat

RedaccióActualitzat

El caos continu a l'aeroport del Prat ha provocat dues reunions d'alt nivell a Barcelona. Una l'ha convocat el delegat del govern, Enric Millo, després que aquest dimarts va demanar paciència als usuaris, i que ha durat escassament mitja hora.

Millo ha citat els responsables de la policia i l'aeroport, deixant al marge Generalitat i Ajuntament. Segons el delegat del govern espanyol a Catalunya, "l'aeroport del Prat és la gran aposta del govern espanyol". És per això que la delegació a Catalunya ha confirmat la compra de 50 lectors de passaports a l'aeroport del Prat, que agilitzaran i facilitaran la feina a la policia. El "pla de xoc" anunciat pel número 2 d'Interior, José Antonio Nieto, preveu també més agents per cobrir les 40 cabines de verificació de documents que hi ha i una "compra important" de verificadors sense agent, que arribaran abans de l'estiu. S'han plantejatun mes per posar fi al caos. 

Nieto ha justificat els problemes per "una necessitat material" per la qual han demanat disculpes als usuaris i ha dit que els esforços se centraran sobretot els diumenges, quan hi ha una punta més important d'activitat.

El govern espanyol ha de negociar amb els sindicats els agents que es destinaran al Prat. Segons han explicat, els últims dies ja han arribat 50 agents extres: 20 en comissió de servei i 30 de la comissaria de Cornellà, que hi seran temporalment.

El Sindicat Unificat de Policia ha valorat l'aportació, però creu que no n'hi ha prou. Calculen que al Prat hi falten una seixantena d'agents, però asseguren que Catalunya no és una destinació atractiva per l'elevat cost de la vida.

Aquí el sou mitjà d'un agent és de 1.400 euros, on s'hi inclouen els 53 euros de complement si estan destinats a Barcelona. Molt lluny del que cobren de més al País Basc, Navarra o Madrid. També hi ha suplement per treballar a Barajas: 170 euros, però no hi ha cap plus si estan destinats al Prat. El govern espanyol s'ha compromès a revisar els sous.

 

Les cues han desembocat en una picabaralla política

Per la Generalitat el reforç en el control de passaports anunciat pel govern espanyol arriba tard. Segons Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, s'ha d'acabar amb la dinàmica que "el govern espanyol reaccioni perquè la Generalitat agafa el lideratge". Rull creu que el govern espanyol ha encadenat una "tirallonga d'improvisacions".

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés, ha tret transcendència a les cues que hi ha al Prat, que ha comparat amb l'acumulació de viatgers a les andanes durant les últimes vagues al metro de Barcelona. 

En paral·lel, el govern de la Generalitat també ha convocat una reunió d'urgència per aquesta tarda. Hi ha citat el delegat del govern espanyol, Enric Millo -que no hi ha confirmat l'assistència perquè té un acte a la mateixa hora amb Soraya Saénz de Santamaría-, els responsables d'Aena, de la direcció de l'aeroport, de l'Ajuntament de Barcelona i representants de la Cambra de Comerç, entre d'altres.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut