Nova York

Reunió d'urgència a l'ONU per les proves nuclears de Corea del Nord

Estudien acordar noves sancions després de la sisena prova nuclear nord-coreana

RedaccióActualitzat

Malgrat que és dia festiu als Estats Units, el dia del treball, el Consell de Seguretat es reuneix d'urgència a petició de Washington, el Regne Unit, Corea del Sud i el Japó. La pressió internacional demana establir noves sancions contra Corea del Nord per respondre a les proves nuclears d'aquest país, l'última, ahir, amb la detonació d'una bomba d'hidrogen.

El govern de Trump està disposat a bloquejar comercialment qualsevol país que faci negocis amb Corea del Nord. Però es fa difícil creure que posi en perill les seves relacions econòmiques amb la Xina, precisament el principal soci comercial de Pyongyang.

Per la seva banda la Xina no descarta donar suport a un embargament total del petroli a Corea del Nord.

Aquesta matinada els representants diplomàtics de Corea del Sud i el Japó ja han mantingut una primera reunió en la qual han coincidit en la necessitat d'establir noves sancions per pressionar Corea del Nord. El Japó també demana als Estats Units i Rússia que pressionin el govern nord-coreà perquè posi fi al desenvolupament armamentístic.

Els presidents xinès i rus han acordat mantenir-se en contacte i coordinar-se per fer front a la nova situació. Tots dos coincideixen en la necessitat d'aconseguir que la península de Corea estigui desnuclearitzada.

Corea del Sud ja ha respost amb noves maniobres militars amb foc real. Seül i Washington preveuen mantenir aquestes maniobres militars a la zona, però la Xina els demana que evitin aquestes mostres de força, per afavorir que Pyongyang obri negociacions.

El cap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Yukiya Amano, ha dit que l'ONU està preparada per resoldre pacíficament l'ofensiva nord-coreana.

Però l'executiu de Trump no descarta una intervenció militar. Trump ha respost amb un "ja ho veurem" a les preguntes dels periodistes sobre una possible intervenció, i el secretari d'estat de Defensa, James Mattis, ha estat més contundent i ha advertit d'una "reacció militar massiva i aclaparadora".  

"Qualsevol amenaça sobre els Estats Units, els seus territoris, incloent-hi l'illa de Guam, o els seus aliats, es trobaran amb una resposta militar massiva, una resposta massiva i aclaparadora."

Alemanya i França han anunciat que buscaran endurir les sancions a Corea del Nord. En un comunicat conjunt, la cancellera, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, han condemnat la prova nuclear i han assegurat que es tracta d'una nova dimensió de la provocació.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut