Madrid

Retrets entre els partits i més pressió al PSOE en el debat d'investidura

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha tornat a internar ser investit president del govern espanyol en segona volta. Aquest cop en tenia prou amb majoria simple, és a dir, només necessitava més vots favorables que en contra. Però tampoc no ho ha aconseguit. Resultat calcat a la primera votació: 170 "sí", 180 "no". En el debat previ a la votació hi ha hagut, sobretot, un llistat de retrets entre els partits i, ha augmentat la pressió sobre el PSOE. 

Tot el debat l'hem seguit al perfil de @324_politica amb l'etiqueta #Investidura324.

Rajoy creu que Sánchez vol eleccions

En la seva intervenció per a la segona votació d'investidura, Rajoy s'ha adreçat directament a Pedro Sánchez. D'entrada li ha retret que l'únic que vol és anar a unes terceres eleccions: "L'únic que ens va oferir el senyor Sánchez dimecres va ser una col·lecció dels seus grapejats i reiteratius pretextos habituals per dissimular el desig poc confessable de repetir les eleccions".

Rajoy també li ha retret que no compti que el PSOE és un aliat potencial: "Com es pot afirmar que el PSOE no és aliat potencial del PP? No som aliats potencials, som imprescindibles, per les grans qüestions que importen als espanyols."

El líder del PP ha recordat al líder del PSOE que "estem davant d'una situació excepcional, perquè correm el risc d'haver de tornar a les urnes." I li ha ofert un "acord que no és rígid, que està obert a suggeriments."

El candidat a la presidència ha acabat recordant a Sánchez que "el no govern té un cost i ho haurem de pagar entre tots els espanyols".

Sánchez: "Si actuem amb altura de mires trobarem la solució"

Sánchez ha dit que Rajoy no compta amb la confiança de la cambra i fins i tot els que van votar a favor seu ho fan per Espanya però no per vostè.

Segons el líder socialista és el president més mal valorat en la història de la democràcia.  I ha afegit que Rajoy ha defraudat la confiança dels espanyols. Sánchez ha afegit que Rajoy va dir que baixaria els impostos i no ha estat així, i, amb el conflicte territorial que s'està vivint, amb els casos de corrupció que afecten el seu partit, i amb l'instrumentalització de la vida pública el panorama és molt negre. A més, ha afegit, avui ha amenaçat que els pensionistes no veuran actualitzat el seu sou ni les seves pensions. Els PSOE, ha explicat Sánchez, vol que s'actualitzin els sous de la gent gran i per això lluitarà.

El líder del PSOE ha dit que saben que tota l'estratègia d'aquest debat es perquè està pensant en les terceres eleccions però que aquesta es la seva responsabilitat.

La responsabilitat que tenim, ha dit Sánchez, és la d'oferir una solució per aquest país. S'ha de ser generós per a solucionar-ho i el PSOE estarà en aquesta generositat. "Si actuem amb altura de mires trobarem la solució".

Iglesias pressiona Sánchez

El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha començat la intervenció recordant a Rajoy: "Avui assistirem al seu fracàs".  I li ha retret que "no li preocupa que governi el PSOE, li preocupa que governi el PSOE amb Units Podem".

Però després dels retrets al PP s'ha adreçat al PSOE per demanar-li que s'aclareixi: "Expliquin als ciutadans que el que volen és repetir les eleccions fins que els agradin els resultats". I ha rematat, dirigint-se al PSOE: "O acords amb el PP o amb nosaltres".

Rivera: "Nosaltres som els del sí"

Rivera ha començat el seu discurs afirmant que ells son els del govern del sí: Sí a les reformes del país, a la dació en pagament, al canvi a la llei electoral, a acabar amb els aforaments i els indults. Ha explicat que el que importa és que la cambra doni solucions i, contràriament, els partits no son capaços de generar consensos. Rivera ha afegit que Espanya no poc esperar.

Segons el líder de Ciutadans, unes terceres eleccions serien molt poc democràtiques i per tant ells diuen Si a la candidatura perquè aquest país es mogui. Rivera creu que no es pot fer xantatge als espanyols, que s'ha de sortir d'aquest  bucle. Segons ha explicat, qui espera unes terceres eleccions no ha de ser president d'aquest país. De totes maneres pensa estar a l'expectativa de si hi ha una candidatura viable, ha dit. I ha explicat que estan disposats a desbloquejar el país. Rivera ha finalitzar demanant perdó als espanyols en nom del seu partit perquè els van escollir per buscar solucions i per no ser capaços de trobar-les.

Els "per què" de Rufián

La intervenció del líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha consistit en un rosari de preguntes:

"Per què Carme Forcadell pot acabar en un jutjat i Fernández Díaz, no?"
"Per què Santi Vidal no pot ser jutge i De Alfonso, sí?"
"Per què s'enfaden tant amb un visca Catalunya lliure i tan poc amb un 'això la Fiscalia li afina'?"
"Per què per estudiar anglès s'ha de fer matemàtiques en castellà? S'adonen que vostès són monolingües dient a bilingües que han de ser trilingües?"
"Per què una urna a Catalunya amenaça la sobirania espanyola?"

I s'ha acabat adreçant a Iglesias i Domènech:

"Us imagineu un partit amb un PP residual? Us imagineu un país amb les majories socials, polítiques i parlamentàries suficients per començar un procés constituent per una república? Us imagineu poder de veritat? Doncs aquest país existeix i es diu Catalunya. Ajudeu-nos. Nosaltres sempre ho farem."

PNB: "No" ara i després de les eleccions

Esteban Bravo del grup Parlamentari Basc ha començat el seu discurs dient que fa 37 anys que tenen competències que encara no han estat transferides per l'Estat i que en aquests anys el govern de Rajoy ha estat molt negatiu per a Euskadi sobretot en el fet forà.  Bravo ha declarat  que el seu és un partit responsable però que no recolzaran amb els seus vots la política que va en contra el seu ideari. No podem votar a qui no dialoga amb nosaltres, ha dit, i que retalla les nostres competències, com es pot comprovar amb el pacte per a la Unitat d'Espanya i la defensa de les Institucions. Parlarem, ha explicat Bravo, amb qui vulgui mantenir una relació bilateral de respecte, fluida, mútua, que ens reconegui com a nació i que ens tingui en compte. Per això, el nostre vot, ha acabat Esteban Bravo, serà negatiu avui.

Homs, fart de les "castanyes a Catalunya"

El líder del PDC al Congrés, Francesc Homs, ha dit, en la seva intervenció, que Rajoy ha actuat durant les últimes 48 hores, en els dos debats d'investidura, igual que durant la legislatura: "Sense proposar res, demanant suport gratis i davant del dubte i la falta d'arguments, castanya a Catalunya".

Homs li ha recordat que ha perdut i li ha preguntat si "algun dia assumirà algun tipus de responsabilitat, a part de clavar una esbroncada als altres".

Homs ha acabat tirant un cable a Sánchez: "Si pren vostè la iniciativa, ja sap que estem disposats a parlar. I també sap de què: de democràcia i de Catalunya."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut