Rotterdam

Retinguda la ministra turca de família a Rotterdam quan anava a fer un míting

Erdogan qualifica de feixistes les autoritats holandeses i amenaça d'impedir l'entrada de diplomàtics d'aquest país a Turquia

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Afers Exteriors turc ha anunciat el tancament de l'ambaixada neerlandesa a Ankara i del consolat a Istanbul per motius de seguretat en aparent resposta al veto dels Països Baixos a l'entrada del ministre d'Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, i a la detenció de la ministra de Família, Betül Sayan Kaya, a Rotterdam.

A més, el govern turc ha demanat a l'ambaixador d'Holanda que prorrogui la seva absència i no torni al país "durant un temps". El comunicat denuncia el "tractament hostil" a càrrecs turcs per part del govern holandès i destaca que es tracta d'un "'incident sense precedents en 405 anys de relacions"

A més del tancament de l'ambaixada holandesa a Ankara i del consolat holandès a Istanbul, s'han tancat les residències del cònsol general de l'encarregat de negocis.

L'escalada de tensió entre els dos països va començar dissabte amb la prohibició d'entrar a Holanda al ministre turc d'Exteriors, Mevlut Cavusoglu. Una decisió que va enfurismar Recep Tayyip Erdogan. El president turc va afirmar que la decisió de les autoritats holandeses demostra que "no tenen ni idea del que és ni la política ni la diplomàcia internacional".

"Són tan tímids, tan covards... Són feixistes, són retalls del nazisme."

El ministre turc intentava arribar a la ciutat de Rotterdam, malgrat que les autoritats de la localitat li havien prohibit fer un míting allà.

Cavusoglu tenia la intenció d'encoratjar la diàspora turca perquè participés en el referèndum a Turquia del 16 d'abril, en el qual es discuteix l'ampliació de poders del president Erdogan.

Holanda s'afegeix a Alemanya, que també ha prohibit en les últimes setmanes la celebració d'aquesta classe d'actes per "motius de seguretat".

Retinguda la ministra turca de família a Holanda

La crisi, però, no ha acabat aquí. Dissabte al vespre, la policia holandesa va retenir la ministra turca de Família, que intentava arribar amb cotxe fins al seu consolat de Rotterdam per fer un míting. La ministra turca ha estat declarada "persona non grata" per les autoritats holandeses. Ja de matinada, la policia ha escortat la ministra Fatma Betül Sayan per carretera fins a la frontera amb Alemanya.

El consolat d'Holanda a Istanbul està protegit des de dissabte al vespre per forces de la policia turca per evitar la còlera de molts partidaris del president Erdogan.

Les autoritats turques han demanat a Holanda que l'ambaixador holandès no torni durant un temps.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut