La vaga de 24 hores de Renfe ha afectat 500.000 passatgers. (Foto: ACN)
La vaga de 24 hores de Renfe afectat 500.000 passatgers. (Foto: ACN)
Barcelona

Retards en desenes de trens per la vaga de treballadors de Renfe

La vaga de 24 hores dels treballadors de Renfe Operadora, convocada pels sindicats Comissions Obreres i CGT, no ha provocat incidents greus a la xarxa de trens de Catalunya, tot i els nombrosos retards que han patit els usuaris. No hi ha hagut aglomeracions a les andanes, com en altres jornades de vaga similars, però alguns usuaris han reclamat els retards als taulells d'atenció al client. La vaga ha afectat tots els serveis: Rodalies, AVE i mitjana i llarga distància. Els sindicats xifren el seguiment de la jornada de vaga en un 84% de la plantilla, mentre que Renfe rebaixa al 15% el seguiment de la mobilització i la qualifica d'il·legal.

Actualitzat
Els serveis mínims fixats, que els sindicats consideren "totalment abusius", han atenuat les conseqüències de les aturades. A les hores de més afluència han circulat el 66 % dels combois de Rodalies i un 73% dels d'alta velocitat i llargues distàncies.

Els problemes més greus han estat als serveis de mitjana i llarga distància, que són utilitzats per viatgers menys habituals i que no havien rebut la informació sobre la reducció del servei. L'operadora ferroviària ha informat en un comunicat que els viatgers afectats poden canviar el seu bitllet per un altre tren o retornar-lo.

Tot i que els sindicats convocants, CCOO i CGT, consideren que la vaga ha tingut un seguiment de més del 80% de la plantilla, el portaveu de Renfe, Antonio Carmona, ha assegurat que només s'ha mobilitzat el 15% dels treballadors, "majoritàriament de l'àrea de tallers, cosa que ha provocat una afectació mínima sobre el servei".

Segons CCOO i la CGT, la vaga s'ha convocat per protestar contra "la posada en marxa de l'acord de desenvolupament professional subscrit per l'empresa i les organitzacions sindicals UGT i SEMAF". Els sindicats consideren que l'acord, que entrarà en vigor el dia 1 de juliol, provocarà que "no es creïn 600 llocs de treball directes previstos en el contracte programa i en els pressupostos, a més de greus retallades laborals". També denuncien que l'acord atempta contra la conciliació de la vida laboral i familiar, genera desigualtats retributives i limita la creació de nous llocs de treball a l'empresa, entre altres punts que consideren negatius.

Les ciutats més afectades per la vaga han estat Barcelona i Madrid, per l'ampli servei de Rodalies que ofereixen. Altres nuclis urbans, com Sevilla, València o Bilbao, han patit una incidència més baixa. Els trens que han patit retards han estat els que connecten amb altres capitals de província.

Anar al contingut