Port-au-Prince

Restringits els vols a Haití per congestió en l'espai aeri

L'ajuda humanitària internacional comença a ser visible a Haití. Sobre el terreny, els primers equips de rescat busquen entre la runa els milers de víctimes encara atrapades. Però l'arribada d'avions està restringida. La congestió de l'espai aeri pel gran nombre d'avions d'ajuda humanitària ha obligat a la suspensió temporal dels vols i ara aterren amb comptagotes. Les reduïdes dimensions de l'aeroport i el fet que la torre de control no estigui operativa i s'hagi d'aterrar "a ull" ha convertit l'aeròdrom en un coll d'ampolla.

Actualitzat
Els tres milions de damnificats que la Creu Roja calcula que ha deixat el terratrèmol d'Haití han passat la tercera nit des del sisme al ras, en molts casos, ja que han perdut casa seva. En un país amb unes infraestructures precàries i afectades pel terratrèmol, resulta dificultós distribuir l'ajuda humanitària. El malmès aeroport de Port-au-Prince ha restringit l'aterratge d'avions per la saturació de les pistes.

Elizabeth Byrs, portaveu de l'Oficina Humanitària de l'ONU, ha confirmat que "ja han començat a aterrar els primers avions" i que espera, una vegada es resolgui la congestió, que es normalitzi l'afluència de vols d'ajuda. Per facilitar-ho, Byrs ha explicat que la força d'estabilització de les Nacions Unides ha instal·lat un centre logístic proper a l'aeroport per coordinar les tasques.

Pel que fa al port de la capital, segueix tancat, ja que "les tres grans grues existents han quedat destruïdes" pel sisme. Per això, l'ONU intenta traslladar maquinària pesant des de la República Dominicana, que se sumarà als equips de rescat que ja treballen a la ciutat.

Les diferents agències de les Nacions Unides que treballen al país es troben amb nombroses dificultats per fer la seva tasca. El portaveu del Programa Mundial d'Aliments, Charles Vincent, ha manifestat que encara no ha pogut comprovar si els seus magatzems de menjar a Haití estan disponibles o han estat saquejats després del terratrèmol.

D'altra banda, el tall dels sistemes de comunicació és un greu problema per a les tasques d'ajuda. S'espera que un equip de Telecom sense Fronteres especialitzat dugui a terme les reparacions necessàries.

Resposta internacional

La clau és aconseguir que les promeses d'ajuda dels països es converteixin en una realitat palpable a Haití. La població necessita ajuda immediatament i la comunitat internacional ja s'ha posat en marxa. El president francès, Nicolas Sarkozy, ha anunciat l'enviament de dos vaixells de guerra i d'equips de bombers. A més, ha demanat la convocatòria d'una conferència internacional per la reconstrucció d'Haití.

Per la seva banda, Barack Obama ha anunciat que enviarà un contingent militar per ajudar en les tasques de rescat i també personal mèdic. Per fer evident el compromís, Obama ha anunciat 100 milions de dòlars en ajuda immediata i el nomenament dels expresidents Bill Clinton i George Bush fill com a coordinadors de l'operació.

Des de Catalunya ha de sortir un avió amb 12 tones d'ajuda. La Generalitat destina 200.000 euros al país i ha dipositat en diverses ONG 300.000 euros més perquè desenvolupin projectes a l'illa caribenya.

L'Unicef, per la seva banda, ha informat que un avió de càrrega amb material d'ajuda amb sèrum d'hidratació, pastilles purificadores d'aigua, equips d'higiene i tendes de campanya ha aterrat a Port-au-Prince. A aquest carregament s'hi sumarà un altre avió que s'espera que arribi les pròximes hores. Per la seva banda, el Comitè Internacional de la Creu Roja enviarà un aparell de càrrega amb 40 tones de medicaments i material mèdic. Aquest material servirà per atendre les necessitats de 10.000 persones durant tres mesos.
Anar al contingut