Membres de l'equip de rescat a l'interior de la cova Tham Luang, a Tailàndia (Reuters)
Membres de l'equip de rescat a l'interior de la cova Tham Luang, a Tailàndia (Reuters)

Rescatats amb vida els 12 nens i l'entrenador de la cova de Tailàndia

En total, l'operació de salvament ha durat tres dies i ha costat la vida a un submarinista

RedaccióActualitzat

Segons han explicat els Navy Seals de la marina tailandesa, els dotze nens i l'entrenador que havien quedat atrapats a la cova tailandesa de Tham Luang el 23 de juny ja han estat rescatats sans i estalvis.

El rescat ha durat tres dies. Diumenge van ser extrets de la cova els quatre primers nens, dilluns quatre més i aquest dimart els quatre restants i l'entrenador.

 

Notícia relacionada: La història del monitor dels nens de Tailàndia: orfe als 10 anys i monjo budista

 

 

Por a les pluges

Les pluges que han caigut a la zona aquests dies han estat la principal preocupació dels responsables de l'operatiu de rescat, perquè l'aigua caiguda podia acabar entrant a la cova.

Els últims dies s'havia aconseguit fer baixar en nivell de l'aigua de l'interior a base de bombar-la cap a fora. Efectius de l'exèrcit, a més, han treballat per evitar que n'hi entrés més.

Optimisme i confiança

La mort d'un submarinista, divendres, durant els preparatius del rescat va ser un cop dur per a tothom que hi estava implicat, i un senyal d'alerta sobre la dificultat que entranyava treure els 12 nens i l'entrenador a través de canals estrets inundats. 

Diumenge, en canvi, l'èxit de la primera jornada de rescat, amb la sortida, sans i estalvis, dels quatre primers nens, va infondre optimisme als responsables de l'operatiu i a les famílies dels nens.

Dilluns, la segona jornada de rescat, tot va anar més de pressa que no s'esperava. I aquest dimarts, amb l'experiència adquirida, el responsable de l'operatiu de rescat, Narongsak Osottanakorn, s'ha mostrat convençut que tot aniria bé:

"Espero que avui sigui més ràpid o almenys tan ràpid com ahir. Avui els treurem tots cinc alhora."

Aquesta afirmació ha causat mostres d'alegria tant per part dels membres de l'equip de rescat com dels periodistes presents.

Mètode consolidat

L'equip de 18 submarinistes han entrat a la cova aquest dimarts al matí per procedir al rescat seguint el mateix mètode posat en pràctica amb èxit els dies anteriors: un dels submarinistes arrossega un dels nens i porta alhora la seva botella d'aire comprimit.

 

Al nen el segueix un altre submarinista amb una botella extra per si algú es queda sense aire. Un cop rescatats els 4 nens i l'entrenador l'operatiu haurà d'evacuar les persones que són dins la cova donant suport al rescat. No serà fins aleshores que l'operatiu es podrà donar per acabat.

Dues jornades exitoses

En una arriscada i complicada missió, aquest dilluns l'equip d'experts va aconseguir evacuar 4 nois més que ara es recuperen sense gaire problemes.

 

De fet, el rescat de dilluns va ser dues hores més curt que el de diumenge, ja que els rescatadors han anat agafant experiència.

Segons han explicat les autoritats, els quatre nens van arribar a l'hospital sense febre, però molt destemperats, i almenys dos presenten símptomes que podrien indicar que tenen alguna infecció.

 

Un cop rescatats tots, els nens quedaran ingressats a l'hospital, durant una setmana, aïllats en quarentena fins assegurar-se que estan bé del tot. 

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut