Baix Llobregat

Rescatada i alliberada una tortuga marina que intentava pondre ous a la platja de Castelldefels

Abans de tornar-la al mar, li van instal·lar un xip que permetrà fer-ne un seguiment via satèl·lit els pròxims mesos

RedaccióActualitzat

Un exemplar de tortuga babaua ha estat rescatat quan intentava pondre ous a la platja de Castelldefels. La tortuga va ser alliberada el 24 de juny a la platja del Prat de Llobregat.

L'exemplar de tortuga babaua es va trobar dimecres passat i, en veure que estava ferida en un ull, i en previsió d'una revetlla multitudinària a la sorra, els experts van decidir dur-la al centre de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM). Allà va pondre un centenar d'ous, la majoria dels quals no tiraran endavant, tot i que la tortuga encara en té en formació dues postes més.

Abans de tornar-la al mar, li van instal·lar un xip que permetrà fer-ne un seguiment via satèl·lit els pròxims mesos, a través del web de la fundació Seaturtle. S'espera que sortirà a fer un altre niu en alguna platja de la costa catalana en els propers 15 dies i tornarà a pondre un altre cop d'aquí a un mes.

Els conservadors adverteixen que en cap cas es manipulin els exemplars si algú els troba i s'avisi de seguida al telèfon d'emergències de la Generalitat, el 112. Les tortugues que surten a pondre són molt més vulnerables i qualsevol estímul, com un soroll o les fotografies amb flaix, pot fer que tornin a l'aigua i perdin la posta.

Increment de nius detectats al Mediterrani occidental

La tortuga babaua, com la resta de tortugues marines, viu tot l'any al mar, però entre els mesos de maig i agost les femelles surten a les platges per fer la posta. En els últims anys s'ha observat un increment de nius detectats al Mediterrania occidental. L'any passat se'n van detectar a Almeria i Alacant, a més d'un intent fallit a Eivissa. L'any 2014 es van localitzar dos nius a les platges de Tarragona, un a Alacant, un altre de fallit a Almeria i dos possibles intents més entre el Maresme i la Selva. Això fa pensar que aquests casos es poden repetir en un futur. Les platges de Tarragona i Barcelona presenten unes condicions òptimes per a la seva reproducció, tant per la composició de la sorra com per la temperatura i la presència de posidònia mar endins.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut