Madrid

Repsol YPF es desploma a la borsa l'endemà de l'entrada de Sacyr en un 10% del seu capital

L'endemà que Sacyr Vallehermoso anunciés la compra de prop d'un 10% de la hispanoargentina Repsol YPF a un preu de 25,32 euros per acció, els títols de Repsol, que van començar la setmana liderant els guanys de l'Ibex, han caigut un 6% després de l'obertura de la borsa. L'operació, que puja fins a gairebé 3.000 milions d'euros, col·loca Sacyr Vallehermoso com el segon accionista de Repsol, darrere de La Caixa, que en controla el 23%, la qual cosa li permetria entrar en el seu consell d'administració. De fet, ja ho ha demanat a la petrolera.

Actualitzat

Les accions de Repsol han començat la sessió amb grans pèrdues. Ara està al voltant del 6%, i se situa als 25,69 euros. Per la seva part, Sacyr Vallehermoso ha disminuït un 0,5%.

Segons diversos experts, aquesta caiguda de Repsol es deu a diversos factors, però el principal és que a partir d'ara serà més difícil llançar una opa hostil a la petrolera, ja que s'ha creat un "nucli dur espanyol" entre els seus accionistes, amb La Caixa i Sacyr. A més, els experts asseguren que amb aquesta operació s'ha eliminat la pressió compradora que hi havia sobre la seva cotització.

En les últimes jornades de la borsa, Repsol ha tancat amb guanys. Aquest dilluns va tenir la major pujada de l'Ibex, en sumar un 4,55%, mentre que Sacyr Vallhermoso va tancar la sessió amb un 1,65% més.

Aquest dilluns Sacyr Vallehermoso va anunciar la compra del 9,23% de Repsol, en el que és la tercera incursió d'un grup constructor al sector energètic. La Comissió Nacional del Mercat de Valors va explicar que l'operació pujava fins a 2.855,6 milions d'euros, a un preu de 25,32 euros per acció. Sacyr Vallehermoso es convertia així en el segon accionista de Repsol, darrere de La Caixa, que en controla el 23%, tot i que, segons fonts del sector, l'objectiu del grup constructor és arribar fins al 15%.

Les últimes setmanes hi ha hagut diverses incursions de constructores al sector energètic. ACS s'ha quedat el 10% d'Iberdrola, i Acciona, el mateix percentatge d'Endesa. Precisament, aquesta última operació ha provocat que E.ON presenti una denúncia davant d'un tribunal nord-americà, perquè considera que el grup constructor ha amagat informació, i que darrere l'operació hi ha contactes amb altres empreses per frenar la seva opa sobre Endesa. Unes acusacions que Acciona ha negat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut