Regne Unit

Repsol i Shell abandonen un dels projectes gasístics més importants del món a l'Iran per la pressió dels EUA

Les petroleres Repsol YPF i Shell han abandonat parcialment un dels projectes gasístics més importants del món que s'està duent a terme a l'Iran. Segons informa el diari "Financial Times", el grup angloholandès i la companyia espanyola haurien cedit a les pressions dels Estats Units per no participar en un projecte de la companyia iraniana Pars. Repsol i Shell, per la seva part, no s'han volgut pronunciar sobre aquesta decisió, però fonts properes a les dues petroleres ho argumenten per l'augment de costos i per la incertesa creixent davant la relació entre l'Iran i els Estats Units. Amb tot, les dues companyies no descarten reincorporar-se més tard al projecte i, de fet, continuaran treballant en altres localitzacions.

Actualitzat

Repsol YPF i Shell han abandonat les seves pretensions d'explotar el bloc 13 de l'àrea de South Pars a l'Iran, un dels més grans del país, però mantenen el seu projecte de la planta Persian GNL i busquen alternatives d'exploració al país. Després de renunciar al bloc 13, les dues companyies estudien canviar el jaciment pels recursos gasistícs dels blocs 20 i 21.

El diari "Financial Times" xifra en prop de 10.000 milions de dòlars, uns 6.400 milions d'euros, el valor del bloc 13 i assegura que el grup angloholandès i la companyia espanyola haurien cedit a les pressions dels Estats Units per no participar en el projecte de la companyia iraniana Pars. Ni Repsol ni Shell han volgut comentar aquesta decisió, però fonts properes a les dues petroleres ho argumenten per l'augment de costos i per la incertesa creixent davant la relació entre l'Iran i els Estats Units.

El bloc 13, que acull un dels majors jaciments de gas del món, serà explotat a partir d'ara, probablement, per la petrolera estatal iraniana, la NIOC (National Iranian Oil Company). Shell i Repsol van subscriure l'any passat un acord amb NIOC pel qual les dues petroleres europees havien de participar en el desenvolupament de les fases 13 i 14 de l'àrea de South Pars.

En qualsevol cas, Repsol YPF i Shell no descarten reincorporar-se més tard al projecte i continuaran treballant en altres localitzacions.

Anar al contingut