Panamà

Represa de relacions entre Cuba i Estats Units a la Cimera de les Amèriques

Obama i Castro celebraran una reunió en la qual tractaran un dels punts conflictius: la demanda de Cuba de sortir de la llista de països patrocinadors del terrorisme

RedaccióActualitzat

Comença a Panamà una Cimera de les Amèriques que marcarà una fita històrica en la represa de les relacions entre els Estats Units i Cuba, després de més de 50 anys. Els primers contactes al més alt nivell ja s'han produït abans de la cimera, però el moment estel·lar: la trobada entre Barack Obama i Raúl Castro.

Els dos líders celebraran una reunió en la qual tractaran un dels punts conflictius: la demanda de Cuba de sortir de la llista de països patrocinadors del terrorisme.

La nova situació també enfronta els cubans a l'exili amb els que resideixen a l'illa. Mentrestant el president de Veneçuela, Maduro, ha recordat que Estats Units van envair Panamà el 1989 i els ha dit que han de demanar perdó. Tant Veneçuela com Bolívia es mantenen contràries a la política d'Estats Units d'intentar derrocar, afirmen, governs llatinoamericans.

Obama i Castro es van telefonar dimecres

Segons ha revelat la Casa Blanca, Obama i Castro van parlar per telèfon aquest dimecres, abans que Obama sortís de Washington. És la segona conversa telefònica entre Obama i Castro de què es té coneixement des del desembre.

Un altre dels anuncis més esperats a Panamà, encara no confirmat oficialment, és el que els EUA treguin Cuba de la llista d'estats patrocinadors del terrorisme, la qual cosa eliminaria un dels principals obstacles en l'acostament entre els dos països, iniciat fa gairebé quatre mesos.

El mateix Obama va confirmar dijous, durant la seva visita a Jamaica, prèvia a l'arribada a Panamà, que el Departament d'Estat ja ha completat la revisió del cas cubà que ell mateix va ordenar al desembre, quan va anunciar la normalització de les relacions amb l'Havana.

Encara que el mandatari no va voler revelar quina és la recomanació del Departament d'Estat, fonts del Congrés com el senador demòcrata Ben Cardin han avançat que el seu consell és treure Cuba de la llista negra del terrorisme. No obstant això, la decisió final està en mans del mateix Obama, que de moment no s'ha pronunciat.

Encaixada entre John Kerry i el seu homòleg cubà, Bruno Rodríguez

Trobada històrica, la primera en més de cinquanta anys d'hostilitats, entre el cap de la diplomàcia dels Estats Units, John Kerry, i el seu homòleg cubà, Bruno Rodríguez, una imatge que ha difós el Departament d'Estat nord-americà.

L'acostament entre Cuba i els Estats Units ha començat a escenificar-se aquesta matinada a Panamà amb la trobada dels dos diplomàtics, poques hores abans que comenci la VII Cimera de les Amèriques.

A Panamà també ha arribat de matinada el president cubà, Raúl Castro, que es reunirà amb els 34 caps d'estat i govern americans. Abans ja havia arribat el president dels Estats Units, Barack Obama. S'espera que tots dos mandataris també mantindran una trobada informal al marge de la cimera, que serveixi per donar un nou impuls al restabliment de les relacions diplomàtiques. La Casa Blanca ha dit que, ara per ara, no hi ha programada cap reunió bilateral al més alt nivell entre Obama i Castro.

La cimera de Panamà suposarà així un nou pas en la reconciliació entre els governs de l'Havana i Washington. És una clara mostra del desgel de les relacions que es va anunciar el desembre passat i que servirà als Estats Units per recuperar la influència a l'Amèrica Llatina.

Com a contrapunt, les diferències entre Washington i el govern de Veneçuela es troben en un moment delicat. El president veneçolà, Nicolás Maduro, exigeix que Barack Obama es retracti de l'acusació que Veneçuela constitueix un perill per a la seguretat dels Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut