Falcones va crear, suposadament, un sistema per transmetre els drets d'autor a entitats de fora de l'estat espanyol (ACN)
Falcones va crear, suposadament, un sistema per transmetre els drets d'autor a entitats de fora de l'estat espanyol (ACN)
Barcelona

Reobren el cas contra Ildefonso Falcones per frau fiscal

L'Audiència de Barcelona ordena tornar a obrir la causa que el jutjat d'instrucció va tancar per considerar que l'autor de "L'església del mar" no havia comès delicte

RedaccióActualitzat

L'escriptor barceloní Ildefonso Falcones molt possiblement acabarà sent jutjat per frau fiscal, perquè l'Audiència de Barcelona ha donat la raó als recursos presentats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat contra l'arxivament de la causa per part del jutjat que l'instruïa.

La reobertura del cas l'ha ordenada la secció cinquena de l'Audiència perquè ha considerat que sí que hi ha indicis de criminalitat, i contradiu així l'opinió de la jutge d'instrucció, que va afirmar que no havia quedat "degudament justificada la perpetració del fet punible imputat", i va considerar que no hi havia hagut propòsit de defraudar.

Un frau fiscal d'un milió i mig d'euros

El cas el va obrir la Fiscalia el juny del 2015 quan es va querellar contra Falcones per un presumpte frau a Hisenda d'un milió i mig d'euros. Segons aquesta querella l'escriptor havia organitzat un sistema per cedir els drets d'autor dels seus llibres "L'església del mar", "La mà de Fàtima" i "La reina descalça" al bufet d'advocats Falcones, que comparteix amb el seu germà.

D'aquesta manera, i transmetent aquests drets a paradisos fiscals, hauria aconseguit reduir molt les seves declaracions de renda entre el 2009 i el 2011 i estalviar-se, ell i la seva dona, el milió i mig d'euros en impostos. Durant la instrucció, la jutge va donar per bons els arguments de la defensa, que va al·legar que la cessió de drets havia estat molt anterior a l'èxit dels llibres i s'havia fet per solucionar problemes econòmics.

Però la Fiscalia va insistir perquè va considerar que Falcones s'havia comprat una casa a Barcelona i l'havia reformada amb diners procedents d'aquests drets d'autor que no hauria declarat. Aquestes despeses i també les relacions econòmiques amb els editors s'haurien fet a través d'empreses radicades en països amb baixa fiscalitat, com Irlanda i Xipre.

Això provaria, segons la Fiscalia i l'Advocacia, que hi hauria hagut la intenció de defraudar bona part dels més de 4 milions que els llibres de Falcones van rebre com a drets d'autor. Ara l'Audiència els ha donat la raó i el cas s'haurà de reobrir.

 

 

Anar al contingut