Berlín

Reobre el mercat nadalenc de Berlín mentre intensifiquen la recerca del sospitós de l'atac

Hi ha diverses operacions policials en marxa a Alemanya en el marc de la investigació sobre l'atemptat de dilluns a la capital alemanya

RedaccióActualitzat

Els alemanys estan pendents de les diverses operacions policials que hi ha a tot el país arran de l'atemptat amb camió de dilluns a Berlín, un atac reivindicat per Estat Islàmic, i que va causar dotze morts i una cinquantena de ferits. El lloc de l'atemptat, el mercat de Nadal situat al costat de l'església de la Memòria, ha reobert aquest matí. Poc abans, un centenar d'agents han escorcollat un altre centre d'acollida de refugiats a l'oest del país, a Emmerich, a l'estat de Rin del Nord-Westfàlia, on, segons els mitjans, va residir el tunisià suposadament implicat en l'atac que estan buscant. L'escorcoll ha durat una hora i hi ha participat un grup d'unitats especials.

Les autoritats no confirmen, però, els escorcolls que segons els mitjans alemanys s'han fet les últimes hores, i a més, desmenteixen que hi hagi quatre detinguts com apunta la televisió. Es tractaria de persones pròximes al sospitós quem busquen: un tunisià conegut pels serveis antiterroristes, i a qui es vincula amb l'atac de dilluns. Les seves empremtes han aparegut a la porta del camió utilitzat en l'atac, sempre segons els mitjans. Un d'aquests mitjans, el diari "Bild", dóna altres detalls, com que el sospitós planejava un robatori per adquirir armes, i que buscava còmplices. El rotatiu també diu que a mitjans d'aquest any, les autoritats tunisianes van advertir les alemanyes després d'escoltar una conversa d'ell amb dos combatents jihadistes.

 

 

En aquests moments, l'home més buscat per la policia és Anis Amri, un tunisià de 24 anys, fitxat i vigilat durant uns mesos per les forces de seguretat alemanyes. S'ha dictat una ordre de detenció i captura contra ell i la fiscalia ofereix una recompensa de 100.000 euros a qui aporti pistes per detenir-lo. Li havien denegat l'asil com a refugiat. Va armat i podria estar ferit.

En qualsevol cas, el ministre de l'interior, Thomas de Maizière, remarca que ara mateix només se'l considera sospitós, però que totes les pistes continuen obertes: "No és necessàriament l'autor de l'atac. Les investigacions continuen en totes direccions. Estem investigant totes les pistes i hem inclòs aquest sospitós en la llista de recerca i captura."

Aquest dijous al matí, el mercat de Nadal atacat pel terrorisme jihadista ha tornat a obrir les portes, encara impactat per tot el que va passar dilluns. Per respecte a les víctimes, no s'encenen les il·luminacions ni es fan espectacles musicals. "Volem que sigui un espai per al recolliment", han indicat les dues entitats responsables del mercat, que han afegit que la decisió d'obrir no ha estat gens fàcil. Els accessos estan fortament protegits amb blocs de ciment i també es pot detectar una forta presència policial. Aquest indret el presideix l'església de la Memòria, tot un símbol de Berlín que conserva el sostre sense restaurar després del bombardeig de la II Guerra Mundial.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut