Itàlia

Renzi intenta contra rellotge convèncer els italians que votin a favor de la reforma constitucional en el referèndum de diumenge

La consulta s'ha convertit, a la pràctica, en una moció de censura popular al primer ministre, que té els sondejos en contra i podria dimitir si no aconsegueix remuntar-los

RedaccióActualitzat

Itàlia celebra aquest diumenge un referèndum per canviar la Constitució que podria abocar a unes eleccions. L'impulsor és el primer ministre, Matteo Renzi, que té els sondejos en contra i podria dimitir si no aconsegueix remuntar-los. La consulta s'ha convertit, a la pràctica, en una moció de censura popular al primer ministre.

Renzi defensa que la reforma constitucional servirà per millorar el funcionament de l'Estat i reduir la burocràcia i es proposa acabar amb el poder i les dimensions del Senat, perquè hi pugui haver governs molt més estables.

Les claus de la reforma constitucional:

- Retirar el poder legislatiu al Senat: Es vol treure competències al Senat, que ara té el mateix poder que el Congrés, i convertir-lo en una cambra de representació territorial de caràcter purament consultiu. Així es vol simplificar el procés legislatiu i evitar el bloqueig institucional.

- Reducció del nombre de senadors: Renzi preveu que el Senat passi de 315 a 95 representants. I que en lloc d'escollir-los directament la ciutadania, el formin càrrecs electes de les institucions regionals i locals. D'aquesta manera, hi hauria moviment de cadires durant la legislatura que permetria canvis de majories a la cambra.

- Centralització de competències: Es vol treure poder a les institucions regionals per reduir el cos de funcionaris i evitar disputes legals. El Congrés podria dictar lleis per a les províncies en matèria econòmica i jurídica, en nom de l'anomenat interès general. Els crítics han alertat d'aquesta decisió en un país amb profundes desigualtats territorials.

 

L'oposició denuncia que servirà per crear una república presidencialista

Però l'oposició, liderada pel Moviment 5 Estrelles, no es creu el primer ministre i denuncia que la reforma servirà per crear una república presidencialista. El "no" va al davant en els sondejos, en bona part també per la pèssima situació econòmica del país. A més, la greu crisi del Monti di Pasqui de Siena amenaça el sistema bancari italià.

 

Empresaris es decanten pel "sí", mentre que molts treballadors, pel "no"

Els empresaris estan pel "sí", en nom de l'estabilitat dels mercats, mentre que molts treballadors es decanten pel "no".

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut