Fidel Herrera Beltrán, fins ara cònsol de Mèxic a Barcelona
Fidel Herrera Beltrán, fins ara cònsol de Mèxic a Barcelona
Barcelona

Renúncia del cònsol de Mèxic a Barcelona, esquitxat per un cas de medecines falses

El govern mexicà investiga si va subministrar medicaments falsos a pacients de càncer quan era governador de Veracruz

RedaccióActualitzat

El cònsol de Mèxic a Barcelona, Fidel Herrera Beltrán, ha presentat la seva renúncia irrevocable, segons informa aquest diumenge la Secretaria de Relacions Exteriors, SRE, del govern mexicà. En un comunicat concís, la SRE no dóna cap més informació, només que estava en el càrrec des del 19 d'octubre del 2015.

Sembla que en l'origen de la renúncia hi ha el fet que Herrera ha estat denunciat per, suposadament, haver subministrat medicaments falsos a pacients de càncer quan era governador de Veracruz.

El 17 de gener, l'actual governador de l'estat de Veracruz, Miguel Ángel Yunes, va denunciar que els seus predecessors en el càrrec, Fidel Herrera i Javier Duarte, van comprar i subministrar medicaments falsos o clonats en tractaments de quimioteràpia per a malalts de càncer.

Les compres dels medicaments falsos van començar durant el govern d'Herrera, del 2004 al 2010, i es van descobrir a l'època de Duarte, del 2010 al 2016, que va mantenir la pràctica.

El principal medicament falsificat era Avastin (bevacizumab), de l'empresa farmacèutica Roche. Quan es va descobrir el cas, el juliol del 2010, es va demanar un dictamen a Roche, que va concloure que no corresponia al seu producte original. Malgrat això, es van continuar comprant a tres laboratoris vinculats al diputat federal Jorge Carvallo, del PRI.

Yunes ha explicat que només una d'aquestes empreses va facturar cinc milions de dòlars entre 2007 i 2013.

La Secretaria de Salut mexicana ha anunciat que investigarà el cas. Si es confirma tot això, presentarà denúncia. El governador de Veracruz també ha anunciat que presentarà denúncies penals contra Herrera i Duarte, fugit de la justícia.

 

 

Anar al contingut