Bagdad

Religiosos sunnites i xiïtes de l'Iraq signen un acord que crida a la fi de la violència sectària

Diversos aiatol·làs i altres dirigents religiosos xiïtes i sunnites de l'Iraq han firmat un text on es demana el final de la violència entre musulmans. Batejat amb el nom de "Document de la Meca", ja que s'ha firmat a la ciutat santa de l'Islam, la declaració s'ha fet sense la presència de l'aiatol·là Alí Sistani, figura emblemàtica dels xiïtes iraquians. De moment, la declaració de bones intencions no ha tingut gaire efecte. Aquest matí, almenys quatre persones han mort en un atac suïcida. D'altra banda, segons fonts oficials, la calma ha tornat a Amara després de tres dies de combats i una trentena de morts.

Actualitzat

Sota el patrocini de l'Organització de la Conferència Islàmica els ulemes iraquians han subscrit aquest acord que fa una crida al respecte entre les diferents creences musulmanes i condemna i prohibeix els assassinats i segrestos, així com els atacs als temples. Així mateix, el document, que s'ha firmat després d'una sèrie de reunions que van començar dijous a la Meca, demana la posada en llibertat dels ostatges i jutjar els responsables dels seus raptors.

L'informe, que consta de 10 punts i es refereix contínuament a l'Alcorà, insta a la unitat dels iraquians i al govern del país perquè mantingui la seguretat i protegeixi els ciutadans. A la part final, recull el compromís dels líder religiosos de col·laborar en la recuperació de la "lliure voluntat" del poble. Aquesta declaració de bones intencions no ha tingut, però, la rúbrica de l'aiatol·là Alí Sistani, figura emblemàtica dels xiïtes iraquians, majoritaris al país. De moment, però, els atemptats han continuat a l'Iraq.

Treva a Amara 

Segons fonts governamentals iraquianes, la calma ha tornat a Amara, a 350 quilòmetres al sud de Bagdad, després de tres dies de combats entre milícies d'Al-Mehdi i policia iraquiana. En aquest enfrontaments s'han comptabilitzat almenys 30 víctimes mortals. Segons Defensa, la ciutat està "sota el control del govern". Dijous, milicians xiïtes van assaltar i cremar tres comissaries de la ciutat en resposta a la detenció, dimecres, d'un germà d'uns dels líders de la guerrilla. La treva ha arribat a través d'una legació del primer ministre, Nuri al-Maliki, enviada a la zona per negociar entre tots dos bàndols.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut