Els Mossos d'Esquadra patrullen a peu pel voltant de la presó de Tarragona.
Els Mossos d'Esquadra patrullen a peu pel voltant de la presó de Tarragona.
Tarragona

Reforcen la vigilància del perímetre de la presó de Tarragona per evitar el llançament de paquets des de l'exterior

Els Mossos d'Esquadra han començat a vigilar, des de fa unes setmanes, les voreres de l'exterior de la presó de Tarragona per evitar el llançament de paquets, principalment amb droga, cap a l'interior de la presó.

RedaccióActualitzat
Segons han confirmat fonts de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, la "presència efectiva" dels agents al perímetre del centre ha permès reduir dràsticament aquesta pràctica.

Des dels sindicats de presons, però, asseguren que s'hi continuen llançant paquets i reclamen la instal·lació de xarxes als patis. A més, denuncien greus incidents per aquests fets com ara el d'un reclús que, presumptament, esperava que li llencessin una arma per segrestar un funcionari i poder fugir.

Segons el Departament de Justícia, el control a l'exterior de la presó de Tarragona es feia fins fa poc només amb càmeres de vigilància. La presència d'agents a les voreres que envolten la presó, però, ha fet que pràcticament ja no hi hagi llançaments de paquets dirigits als reclusos des del carrer, segons la direcció.

A més, a banda dels escorcolls rutinaris que es practiquen a les persones que accedeixen a la presó, també s'ha reforçat el control a l'interior del recinte per part dels funcionaris.

Els sindicats majoritaris del centre penitenciari, han reclamant a la direcció del centre que adopti més mesures de seguretat com ara la instal·lació de xarxes als patis per evitar l'entrada de droga des de l'exterior. La Generalitat considera, però, que la seva instal·lació suposa "dificultats tècniques i pressupostàries que les fan inviables".

Els sindicats denuncien greus incidents al centre

Els principals sindicats fa dies que denuncien incidents al centre penitenciari i consideren que aquests poden afectar directament la seguretat dels treballadors i els interns. "Aquest fet atempta contra la integritat dels treballadors, i genera un malestar i un clima de treball tens", asseguren els representants dels treballadors.

L'últim incident s'hauria produït el 19 d'abril passat. Segons fonts sindicals, un intern va alertar els funcionaris que hi havia un altre reclús que estava preparant la seva fugida del centre. Segons sembla, l'individu estaria esperant que li llancessin un paquet amb una arma per poder segrestar un o més treballadors del centre i poder-se escapar de la presó.

Segons les mateixes fonts, l'Administració va negar en tot moment aquests fets als sindicats, tot i que asseguren que va haver-hi un fort desplegament de mesures de seguretat cap a l'intern que presumptament volia donar-se a la fuga. Així doncs, a l'individu se li va aplicar el règim tancat i se'l va traslladar -dijous- a un altre centre penitenciari. "La ràpida i eficient intervenció dels funcionaris va fer que els fets no arribessin més enllà, mantenint en tot moment la situació controlada", asseguren els representants dels treballadors.

Des del Departament de Justícia, per la seva banda, neguen que s'hagi produït qualsevol tipus d'incident al centre penitenciari i que el trasllat d'aquest pres estigui relacionat amb els fets que es denuncien.

D'altra banda, els sindicats critiquen amb preocupació la saturació del centre tarragoní, que acull 410 interns quan té una capacitat per a 250.

Denuncien que hi ha cel·les amb quatre reclusos. Fonts de la Generalitat reconeixen que aquesta és una problemàtica estesa a la resta de centres penitenciaris catalans que s'agreuja davant l'actual context d'ajust.

Anar al contingut