Barcelona

Red Eléctrica diu que l'avaria no està relacionada amb la inversió, que creix a un ritme elevat

El màxim responsable de Red Eléctrica de España (REE), Luis Atienza, ha assegurat que l'incident que ha deixat pràcticament tot Barcelona a les fosques és dels més greus que es poden produir. Incidents com aquest són impossibles de preveure, ha afegit, i des de REE s'ha respost amb la màxima celeritat. Segons Atienza, ara és el distribuïdor qui ha d'anar reposant el servei als abonats que encara no tenen electricitat mitjançant sistemes alternatius. Atienza ha reclamat una reflexió profunda per configurar una xarxa robusta i capaç al centre de les ciutats i ha desvinculat l'incident de les inversions que s'hi han fet que, ha dit, en els últims anys s'han triplicat.

Actualitzat

Cent quaranta mil·lisegons. Aquest és el temps, segons el màxim responsable de Red Eléctrica de España, Luis Atienza, que es va trigar a reposar l'incident que ahir va deixat pràcticament tot Barcelona sense llum. Tot i això, es va produir una sobrecàrrega dels cables que ha malmès de forma important algunes subestacions de transport.

I és que segons Luis Atienza, aquest ha estat "un dels incidents més greus que es pot produir en un sistema elèctric". No és un cable que cau, ha explicat, sinó un cable de distribució que cau sobre on conflueixen totes les barres i, per tant, el seu efecte s'amplifica. La sobrecàrrega dels cables va comportar problemes en diverses subestacions de transport. Atienza ha explicat que els danys a la de Collblanc es van poder solucionar de seguida. Aquesta matinada, cap a les tres, s'ha arreglat la incidència a la subestació d'Urgell. Ara només en queda una, la del passeig Maragall, afectada per l'avaria. Aquesta és la que dóna servei a uns 70.000 abonats, segons els seus càlculs, que continuen sense llum.

Segons Red Eléctrica, ara el distribuïdor està portant a terme el seu pla de contingència per reposar el servei a aquests clients, redireccionant-los a altres vies i amb altres mesures tècniques alternatives que han d'anar reduint progressivament el nombre d'afectats.

Atienza, però, ha volgut desvincular l'incident del major o menor esforç d'inversió que es fa des de REE que, ha dit, en els últims tres anys s'ha multiplicat per tres. La xarxa està millorant any rere any i s'està renovant, modernitzant i adaptant, ha afegit.

Tot i això, Atienza ha insistit que això no vol dir que els usuaris s'hagin de conformar que un incident d'aquest tipus provoqui aquest caos. S'han de buscar mesures per respondre davant d'aquestes situacions i cal, ha dit, una reflexió a fons per configurar una xarxa robusta i capaç a les grans ciutats. En aquest sentit, ha dit que si fos la seva responsabilitat no deixaria que els cables passessin per sobre de les subestacions, com ha passat en aquest cas.

Anar al contingut