Barcelona

Recuperen en bon estat "Catalunya màrtir", un documental sobre la Guerra Civil

A una setmana que es compleixin 70 anys de l'inici de la Guerra Civil espanyola, s'ha presentat un documental de l'època que ha estat molts anys fora de Catalunya. Tot i que va arribar fins a Mèxic, el viatge no va malmetre la cinta, que s'ha recuperat en un molt bon estat de conservació. "Catalunya màrtir", ara dipositada a la Filmoteca, és un documental informatiu sense gaire truculència i melodrama, sinó molt realista i amb una voluntat de mostrar el que va ser a Lleida, a Granollers i a Barcelona el terror dels bombardejos franquistes." Aquesta nit es podrà veure al 33.

Actualitzat
Tres llaunes contenien la pel·lícula documental "Catalunya màrtir". Va arribar de Mèxic el mes de setembre i els estudis que s'han fet han permès determinar, a partir de la numeració del suport, que es tracta d'una còpia feta l'any 1938, directament de l'original, en nitrat de cel·lulosa.

"Catalunya màrtir" es va estrenar a París al juliol del 1938, un fet que van recollir els principals diaris catalans. La seva projecció a l'estranger esdevenia un acte de propaganda, en els dies que a Catalunya es lluitava a la batalla de l'Ebre.

La Gerra Civil va portar fins a Mèxic Josep Farreras, que va guardar a casa seva la còpia. La hi va portar l'any 42 Maria Teresa Domingo, qui havia de ser la seva dona. Ella havia treballat amb Companys i va rebre l'encàrrec de preservar la pel·lícula.

Farreras ha explicat que després de rebre la cinta la seva "màxima aspiració va ser complir perquè tingués el màxim de divulgació possible".

Amb aquesta condició, Farreras va entregar-la a l'historiador Josep Maria Figueras. Va ser ell qui la va portar des de Mèxic. El seu contingut és d'una gran importància documental, tot i que ja se'n coneixia una còpia de menys qualitat dels anys 50.

L'historiador ha explicat que es tracta "d'un documental informatiu sense gaire truculència i melodrama, sinó molt realista i amb una voluntat de mostrar el que va ser a Lleida, a Granollers i a Barcelona el terror dels bombardejos franquistes."

"Catalunya màrtir" va ser produïda pel Comissariat de Propaganda Política de la Generalitat, que tenia la seu en un edifici de la Diagonal de Barcelona.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut