L'Havana

Recta final per un alto el foc definitiu entre les FARC i el govern a Colòmbia

El govern de Colòmbia i les FARC han acordat un alto el foc bilateral i definitiu. Els detalls s'anunciaran aquest dijous a la tarda a l'Havana

RedaccióActualitzat

Molt d'optimisme entre els negociadors que fa tres anys que busquen un pacte entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC. Aquest dimecres s'ha fet públic que la Subcomissió Tècnica de la Fi del Conflicte ha lliurat a la Mesa de la Pau, a l'Havana, un acord per l'alto el foc bilateral i definitiu entre totes dues parts.

L'anunci l'ha fet el dirigent de les FARC Carlos Antonio Lozada a través de Twitter, i ha fet servir una etiqueta molt ambiciosa, #ElÚltimoDíaDeLaGuerra:


La Subcomissió Tècnica està formada per alts comandaments de l'exèrcit colombià i per dirigents de les FARC. Segons s'ha informat, aquest dimarts, els militars van portar, d'acord amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, una proposta per tancar el tercer i últim capítol dels acords, que han anomenat "fi del conflicte". El mateix president ho ha confirmat després a través de Twitter:


Signatura solemne a l'Havana prevista per a aquest dijous

Segons han informat fonts de la mediació, aquest dijous, es firmarà de manera solemne el pacte entre el govern i la guerrilla, de manera que ja serà vigent, cosa que ha de comportar un alto el foc definitiu de manera immediata.

La signatura la faran el president Santos i el líder de les FARC Rodrigo Londono, conegut com a "Timochenko", i hi assistiran el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, i la presidenta de Xile, Michelle Bachelet. Posaran fi així a gairebé tres anys de negociacions per acabar amb la guerra.

El referèndum de ratificació, qüestionat

Juan Manuel Santos va prometre que, quan hi hagués acord, s'organitzaria un referèndum per ratificar-lo, però els últims dies hi ha hagut crítiques, perquè obrirà la possibilitat que no s'accepti l'acord i el país torni a la guerra. Quan s'hagi tancat definitivament el pacte, s'haurà de definir com es farà aquest referèndum.

L'anunci del pacte ha fet reaccionar molta gent a Colòmbia amb missatges d'esperança. De tota manera, l'eufòria amb què els dirigents de les FARC l'han donat a conèixer ha despertat escepticisme entre alguns colombians:

 

 

 

 

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut