Frankfurt

Recta final a la Fira del Llibre de Frankfurt, que obre les portes al públic en general

Visitants alemanys i catalans omplen de gom a gom els espais de la Fira del Llibre de Frankfurt dedicats a la cultura catalana, convidada d'honor d'aquesta edició, i la resta de pavellons. El certamen ha obert aquest dissabte les seves portes al públic en general després de quatre dies d'intensos contactes entre professionals del sector. Un documental sobre Ramon Llull ha donat el tret de sortida als actes artístics de la cultura catalana d'aquesta cinquena jornada, que ha tingut com a màxima fita una actuació castellera. El públic alemany també ha pogut admirar Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda amb el seu espectacle "Els treballs i els dies".

Actualitzat
Mentre els visitants professionals comencen a enfilar el camí de tornada, les portes de la fira s'han obert al públic. Arriba el moment de les aglomeracions, de gastar la sola de les sabates per conèixer fil per randa les últimes novetats editorials. Llibres per a tots els públics i llibres, també, per als seguidors de la nova premi Nobel de literatura, Doris Lessing, que s'amuntegaven a l'estand del segell alemany que té els drets de la combativa escriptora.

A la Fira, però, també s'hi poden trobar alguns llocs per al repòs, com una biblioteca d'estil anglès al pavelló de llibres de col·leccionista. Un oasi de pau que ha rebut un visitant il·lustre, Umberto Eco, que ha aprofitat el seu únic dia lliure de compromisos per remenar obres antigues, com ara "El Quixot" editat al segle XVIII valorat en més de 600 euros.

Mentrestant, l'exposició de la cultura catalana registrava la seva millor entrada. Qui més qui menys, aprofitava l'estona per fer descobriments insòlits. Un interès que també s'ha constatat a l'auditori del Fòrum, on molts visitants seguien, a peu dret, un debat sobre la diversitat geogràfica de la literatura catalana.

L'acte més multitudinari de la presència catalana a Frankfurt, però, ha estat l'exhibició castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca que han desplaçat conjuntament més de 300 persones. L'actuació s'ha fet a la plaça central de la Fira i ha deixat bocabadats centenars d'alemanys. Alguns, fins i tot, s'han animat a fer pinya amb les colles. Els castellers han aixecat castells espectaculars com el tres de vuit, el cinc de vuit, el tres de set per sota i el quatre de vuit amb agulla. Per finalitzar, una emocionant escena amb quatre pilars de comiat que han fet onejar banderes catalanes i alemanyes.

El programa artístic compta també amb l'espectacle "Els treballs i els dies", de la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet i del flamenc Miguel Poveda a l'Alte Oper de Frankfurt. Centrat en el camp de la música tradicional i dels sons musicals mediterranis, l'espectacle inclou idil·lis, música tradicional oral, danses i formulacions polirítmiques. Estrenat a Nova York l'abril passat, s'ha pogut veure també en el Festival Grec de Barcelona.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut