El govern de la Generalitat en l'ofrena al memorial a Lluís Companys al fossar de la Pedrera
El govern de la Generalitat en l'ofrena al memorial a Lluís Companys al fossar de la Pedrera
Barcelona

El record pels presos i exiliats marca el 78 aniversari de l'afusellament de Companys

De matinada, en una marxa amb torxes, ERC i PDeCAT han fet ofrenes al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, on va ser afusellat el president Companys

Actualitzat

El record pels polítics empresonats marca els actes d'homenatge al president Lluís Companys. Aquest dilluns es compleixen 78 anys de l'afusellament del president Companys al castell de Montjuïc per les autoritats franquistes. La commemoració s'ha fet amb una marxa de torxes i una ofrena de flors on va ser afusellat. Les primeres ofrenes han estat per part d'ERC i PDeCAT.

Les ofrenes institucionals i dels partits s'han fet al Fossar de la Pedrera, on hi ha el memorial al president Lluís Companys. El govern de la Generalitat, la mesa del Parlament de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona han fet la seva ofrena institucional, a més d'altres partits com ERC, PDeCat, PSC, o Catalunya en Comú Podem, entre altres entitats i sindicats.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit que els valors que defensava Lluís Companys són encara vigents.

"Pau, justícia i amor són les paraules de Companys, que també guien aquest govern i que guien la majoria del poble de Catalunya. Pau, justícia i amor, digueu-ne vida. Per Catalunya i per la vida, per aquests ideals, que són els ideals de Lluís Companys i els nostres, estem disposats a lluitar fins a les últimes conseqüències."

 

 

 

Torra ha exigit al govern espanyol que es faci justícia amb els crims del franquisme, que "no n'hi ha prou de treure el dictador del Valle de los Caídos", i ha anunciat que la Generalitat entregarà el certificat d'anul·lació de la sentència del judici a Companys a la família.

El vicepresident Pere Aragonès ha afegit que la reivindicació del valors republicans que van moure Lluís Companys són els que han de comprometre l'actual govern.

"Aquests tres valors, els de la justícia social, els valors de la república i el compromís amb Catalunya van marcar la vida de Lluís Companys i són els que ens guien en el nostre compromís i en la nostra acció política, i avui els hem de reivindicar més que mai i tornar com a govern a comprometre'ns amb aquest valors."

 

 

El president del Parlament, Roger Torrent ha recordat Companys i tots els que van lluitar contra el franquisme i el feixisme, reclamant una jornada de "memòria, recuperació i dignitat". Ha destacat que cal recordar i aprendre d'aquestes lluites i que davant la lluita actual del judici contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l'expresident Puigdemont i la resta de líders socials i polítics empresonats o a l'exili, "l'única opció vàlida és l'absolució".

"L'única opció democràtica vàlida davant dels judicis i les falses acusacions, de les mentides judicials que acusen els membres de la mesa i el govern, és l'absolució."

 

 

L'alcaldessa Ada Colau, després de l'ofrena que ha fet l'Ajuntament de Barcelona, ha demanat un esforç als partit catalans per aprovar els pressupostos de l'Estat per aconseguir millores socials.

"Al mateix temps que demano que seguim avaçant en la desjudicialització, de la interlocució política, de la negociació i el diàleg, també demanar que es facin esforços per aprovar uns pressupostos que permetin enfortir els serveis públics, però també enfortir una Generalitat afeblida i malmesa pels darrers episodis. I que també necessita ser enfortida per negociar millor la solució política al conflicte obert entre Catalunya i l'Estat".

 

 

El Fossar de Santa Eulàlia

La representació d'ERC ha anat a l'hora de l'afusellament al Fossar de Santa Eulàlia. Els diputats Marta Vilalta i Gerard Gómez del Moral,  hi han anat juntament amb el president de la federació de Barcelona, Robert Fabregat, que ha comparat el moment actual amb el de l'any 40.

"Han passat gairebé 80 anys: Avui 15 d'octubre de 2018 no hi ha execucions, no hi ha assassinats, cert, però avui milers de persones són perseguides per la justícia espanyola per haver exercit els seus drets individuals i col·lectius."

 

 

Més tard ha estat el PDeCat, amb representants de la JNC i Junts per Catalunya, que han ofert les flors al Castell de Montjuïc. Hi ha assistit el conseller Damià Calvet, el portaveu del PDeCat, Eduard Pujol i la candidata a l'Ajuntament de Barcelona Neus Munté.

"Com de ferotge pot ser l'estat espanyol, la persecució amb la seva repressió i amb la injustícia immensa que representa tenir presos polítics i exiliats."

També hi ha assistir l'esposa de l'exconseller Joaquim Forn, Laura Masvidal que ha recordat que hi venia cada any.

"Qui no permet que ell pugui ser aquí són els hereus dels mateixos botxins."

 

 

Companys va ser president de la Generalitat des del 1934, i, exiliat, el va capturar la Gestapo, el van dur a Espanya, el van torturar i afusellar.

Al Fossar de la Pedrera de Montjuïc hi ha enterrats 4.000 represaliats, afusellats pel franquisme. Aquí, des del 1985 hi ha la tomba del president Lluís Companys un cop va ser traslladat des d'un nínxol on el va poder enterrar la seva germana, després del seu afusellament fa 78 anys.

El record als represaliats del franquisme no s'ha pogut deslligar -aquest any- de la situació dels líders independentistes. Demà, precisament, farà un any que els Jordis són a la presó.

ARXIVAT A:
Procés catalàPDeCATERCJxCatMemòria històrica
Anar al contingut