Barcelona

Rècord històric de donacions d'òrgans a Catalunya el 2016

L'any passat, gràcies a l'augment de les donacions, es va poder superar el miler de trasplantaments

RedaccióActualitzat

Catalunya ha batut un rècord històric de donació d'òrgans al 2016 que ha permès fer 1.015 trasplantaments. aquest augment de donacions té a veure amb la donació de cadàver que ha crescut un 23 per cent. D'aquesta manera Catalunya se situa com un referent internacional en l'àmbit dels trasplantaments i les donacions d'òrgans.

Segons les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) aquest augment s'explica, en gran part, per l'elevat creixement de la donació de malalts terminals que moren a l'hospital. Va augmentar per sobre del 50%. De fet, l'any 2016, 1 de cada 3 donants cadàver vàlids van ser per aquest tipus de mort. En canvi, el nombre de donants vius ha estat lleugerament inferior a l'any anterior: 145, 25 menys que al 2015, seguint una tendència que també disminueix a l'Espanya.

Pel que fa als consentiments de donació per part de familiars, la xifra es manté estable respecte l'any anterior.

Més d'un miler de trasplantaments

Pel que fa al nombre de trasplantaments als hospitals catalans, s'ha batut el propi rècord, i, a més, al 2016 s'ha superat la xifra dels mil trasplantaments. s'han fet un total de 1.015 operacions -un 6,28% més que al 2015-. D'aquesta manera Catalunya lidera a l'Espanya, en taxes de trasplantament per milió d'habitants, i se situa com una de les més altes del món –amb 135 per milió-.

Per tipus d'òrgans, al 2016 van créixer els trasplantaments pulmonars, els hepàtics i els renals. En canvi, van baixar lleugerament els cardíacs i els pancreàtics:

Per centres, l'Hospital Vall d'Hebron lidera el nombre de trasplantaments -amb 271-, seguit de prop per l'Hospital Clínic i, en tercer lloc, pel de Bellvitge.

Més donació de teixits

Pel que fa a teixits, hi va haver 1.444 donants al Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya -515 més que al 2015-. En total, es van donar 1.418 còrnies, 198 vàlvules cardíaques, 84 vasos sanguinis, i van haver 312 donants de teixit múscul-esquelètic i 270 de pell.

També s'ha incrementat la donació de medul·la òssia respecte el 2015. En total, a Catalunya hi ha 37.875 persones inscrites al Registre de donants de Medul·la Òssia (REDMO), dades que suposen un 15,3% dels donants de l'Estat registrats.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut