Extensió de gel marí Àrtic. Font: NSIDC
Extensió de gel marí Àrtic. Font: NSIDC

Rècord d'extensió mínima del gel àrtic el mes d'agost

Cada vegada hi ha menys gel a l'Àrtic i aquest estiu ja ha batut un nou rècord, en un setembre en què s'espera que arribi al mínim de la temporada.

Néstor GómezActualitzat
Aquest estiu, n'ha perdut més que mai des que la NASA va començar a fer-ne el seguiment per satèl·lit l'any 1979. Si comparem l'estat actual amb el mínim de tota la temporada del 2007, que va ser històrica per la reduïda extensió de gel, trobem que ara l'extensió de gel àrtic és 70.000 km2 menys.

El 26 d'agost el gel marí àrtic cobria 4,10 milions de km2 i el 16 de setembre del 2007 era de 4,70 milions de km2. Per aquestes dates, l'extensió de la superfície de gel mitjana (1979 - 2000) és de 7 milions de km2, cosa que queda molt lluny de les xifres actuals. Mireu el gràfic amb què es compara l'extensió de gel actual amb el mínim del 2007, mentre que la línia taronja ens mostra l'extensió que seria normal per finals d'agost.

La disminució diària també és espectacular, amb una reducció del gel cada dia de 75.000 km2, que equival a la mida de dues vegades l'extensió de Catalunya (32.000 km2), que és molt més del que seria normal per aquestes dates amb un taxa normal de pèrdua de gel de 40.000 km2.

La segona gràfica mostra l'evolució que ha tingut l'extensió del gel aquest 2012 (color blau).

Si bé aquest hivern passat el gruix de neu es va mantenir amb els valors normals, en arribar finals de primavera i l'estiu s'ha produït una acceleració de la reducció de l'extensió fins a arribar als mínims actuals i encara falta un mes més de reducció. Com es pot observar, la situació actual es troba molt lluny dels valors normals dels últims 40 anys. El llindar normal correspondria a la part grisa de la gràfica.

Anar al contingut