Lluís Recoder, en una imatge d'arxiu
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder
Barcelona

Recoder defensa els peatges a les autovies si Catalunya en queda al marge

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, veu de bon ull el plantejament del govern espanyol de posar peatges a les autovies, sempre que Catalunya en quedi al marge. Recorder acceptaria el peatge "si serveix per homogeneïtzar el sistema", però alerta que les autovies catalanes n'han de quedar excloses perquè "ja fa anys que paguem". Per la seva part, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha anunciat que el govern català negociarà amb l'espanyol una mesura consensuada per solucionar el greuge comparatiu entre Catalunya i la resta de l'Estat pel pagament de les autopistes.

RedaccióActualitzat
El conseller Lluís Recoder ha afirmat que seria "un primer pas" posar peatges a les autovies si l'objectiu és que tothom pagui. "Ara, el segon pas és anar retirant els peatges d'aquelles autopistes de Catalunya que en tenen i que fan viu i real aquest fet discriminatori", ha remarcat. La notícia que les autovies podrien ser de pagament es va filtrar aquest dimarts. 

Recoder també ha garantit que si hi ha denúncies per l'impagament de peatges la Generalitat tramitarà les sancions. Recoder ha reconegut que "el govern pot compartir les raons de fons de la protesta", però ha deixat clar que si el Servei Català de Trànsit rep denúncies, es tramitaran perquè no es tracta d'un fet potestatiu sinó de complir el que diu la llei.

D'altra banda, davant de la campanya contra els peatges a les autopistes catalanes, el titular d'Interior, Felip Puig, ha anunciat que buscarà una solució consensuada per eliminar aquest greuge. "S'està parlant amb el govern central per veure de quina manera es pot reconduir de forma molt més justa, i no pas amb idees genials que hem sentit i han excitat encara més els ànims: que la fallida d'algunes autopistes de peatge espanyoles es compensaran amb l'allargament de les concessions de les autopistes catalanes, que són les úniques que paguen peatge", ha dit el conseller.

D'altra banda, el conseller d'Interior celebra que la manifestació de l'1 de maig a Barcelona transcorregués sense incidents per primera vegada en sis anys. Segons Felip Puig, les actuacions que ha dut a terme el departament les últimes setmanes han tingut un efecte dissuasori. El conseller ha fet balanç dels bons resultats obtinguts a partir l'estratègia i innovacions introduïdes en matèria de vigilància i prevenció al carrer. Puig ha assegurat que, malgrat els intents d'aldarulls, els dispositius van aconseguir controlar la situació per primer cop en sis anys. "Van actuar d'una manera innovadora, van impulsar noves estratègies, i després d'anys que a la tarda hi ha havia una situació de violència urbana, es va poder acotar molt bé la situació", ha dit.

Tot plegat l'endemà que 2.500 vehicles es van negar a pagar les autopistes durant la jornada de mobilització de la campanya ciutadana "No vull pagar" als peatges.

Anar al contingut