Barcelona

Reclamen la reobertura del "cas dels 11 del Raval" condemnats per terrorisme jihadista

La reobertura es demana després que "El Periódico de Catalunya" hagi publicat que la sentència condemnatòria es va basar en un testimoni fals

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres representants dels grups parlamentaris d'ERC, ICV-EUiA i la CUP han comparegut en roda de premsa amb representants de les comunitats musulmanes i l'advocat Benet Salellas per demanar, juntament amb les famílies, la reobertura del cas dels onze veïns del barri del Raval de Barcelona -10 pakistanesos i 1 indi- que l'any 2009 van ser condemnats per preparar un atemptat al metro de Barcelona després que  "El Periódico de Catalunya" publiqués que la sentència condemnatòria es va basar en un testimoni fals.

Salellas ha explicat que l'objectiu és que la fiscalia obri una investigació per fals testimoni i que es reobri el cas. Si la fiscalia no inicia cap tràmit, l'advocat ha anunciat la intenció de recórrer a instàncies internacionals.

Acusats de voler atemptar al metro de Barcelona

La matinada del 19 de gener del 2008, la Guàrdia Civil va detenir 14 veïns del Raval, tots d'origen pakistanès i un d'indi. Se'ls acusava de formar part d'una cèl·lula terrorista que volia atemptar al metro de Barcelona. Tres dels detinguts van quedar en llibertat. La sentència, però, va condemnar els altres 11 tot i que en el recurs presentat al Tribunal Suprem es va reconèixer que la preparació de l'atemptat estava en fase embrionària. Va rebaixar les penes d'entre 6 i 8 anys però no va acceptar l'absolució que reclamava la defensa. 

El testimoni

La principal prova de la fiscalia durat el judici va ser un testimoni protegit, Assim Iqbal, anomenat F-1 en el sumari, que confessava ser un jihadista, membre d'Al-Qaeda, penedit i que acusava els imputats de pertànyer a una cèl·lula terrorista que preparava un atemptat al metro de Barcelona. També s'identificava amb un col·laborador dels serveis secrets francesos, qui havia donat l'avís.

Les detencions van causar un fort impacte perquè els atemptats de Madrid i Londres eren molt recents.  Es va filtrar que era el primer d'una onada d'atacs que s'anaven a fer a tot Europa. L'aleshores ministre d'Interior era contundent: "Estem davant d'una cèl·lula? Sí. Estaven preparant atemptats? Sí. Integrants suïcides? Sí. Imminent? Sí. Un testimoni protegit diu que sí, però no hem trobat explosius per justificar-ho." Uns explosius que no van trobar mai i que va fer baixar el to de les declaracions polítiques en els dies següents. 

Aquesta reobertura es demana ara després  de la investigació periodística d'"El Peródico" en què el suposat testimoni protegit hauria dit que tot era mentira. De fet, fa un any es van fer públics uns cables de WikiLeaks que també hi apuntaven. 

Encara un condemnat a presó

En Mohamed Ayub, un dels comdemnats que ja està en llibertat, ha estat l'únic que ha pogut seguir el comunicat. La resta van ser deportats i un, Maroof Ahmed Mirza, és l'únic que continua a la presó, acusat de ser el cap de la cèl·lula jihadista. 

Jané assegura que hi ha mecanismes per reobrir el cas

A preguntes del diputat de la CUP David Fernàndez, el conseller d'interior, Jordi Jané, assegura que hi ha mecanismes per reobrir el "cas dels 11 del Raval" condemnats per terrorisme jihadisme si es demostra que el principal testimoni va mentir. 

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", l'advocat d'alguns dels 11 condemnats del Raval ha explicat que tothom sabia que era un muntatge del testimoni protegit per la policia. Jacobo Teijelo reconeix que serà difícil reobrir el cas, però demana fer alguna cosa, ja que un dels encausats continua en presó complint una condemna de 8 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut