Reciclem només una quarta part dels residus que generem

El Maresme, la comarca que més recicla, però encara molt per sota dels objectius

RedaccióActualitzat

A Catalunya només es recicla un 30% del quilo i mig de residus que produeix cada persona. La Unió Europea demana que de cara el 2020 sigui d'un 50% i, en cas contrari, hi haurà sancions.

Segons l'Agència de Residus de Catalunya, es preveu una nova Llei de Residus per gestionar el consum més individualitzat. El director de l'agència, Josep Maria Tost, explica que el nivell de residus és un tema de gran importància que requereix un canvi radical a la indústria.

Hem de deixar de produir, com hem fet els dos darrers segles des de la revolució industrial. També a l'hora de consumir, la ciutadania ha de consumir de forma diferent: presentar els productes de forma diferent i consumir-los diferent.

L'àrea metropolitana de Barcelona recicla el 27% dels residus, mentre que el Maresme és la comarca que en classifica més, un 33%. El Garraf és la comarca amb gran població turística que té l'índex de reciclatge més baix: un 23%.

De cara al 2020, s'ha d'augmentar fins al 50%, si no, els ajuntaments hauran de pagar les sancions pertinents.

Incentivar el reciclatge

La tecnologia actual permet l'ús de diferents dispositius per controlar els residus. En alguns països s'utilitzen cubells amb xip tenir-ne un ús més supervisat.

Tot i així, s'estudien altres maneres d'incentivar el reciclatge, com a través de la fiscalitat. És a dir, que cadascú pagui en funció del que genera i del que recicla.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut