Oaxaca

Rebrot de violència entre manifestants i policia a la ciutat mexicana d'Oaxaca

Tres dies ha durat la calma relativa a la ciutat mexicana d'Oaxaca, que ha tornat a viure violents enfrontaments. Manifestants i policia s'han enfrontat als afores de la Ciutat Universitària, una de les últimes zones controlades per l'Assemblea Popular dels Pobles d'Oaxaca (APPO), que lidera els amotinats. Després d'hores de confrontació, la Policia Federal Preventiva (PFP), però, s'ha replegat. En un ambient de molta tensió, els manifestants han llançat pedres i còctels Molotov, mentre que la policia ha utilitzat gasos lacrimògens i aigua a pressió. Aquests últims enfrontaments han acabat amb una vintena de persones ferides i una desena de detinguts.

Actualitzat
Després de set hores d'enfrontaments de simpatitzants de l'APPO i estudiants contra la policia federal a la Universitat Autònoma Benito Juárez d'Oaxaca (UABJO), el comitè de seguretat de l'APPO va qualificar el resultat de "victòria". Per la seva part, el govern ha negat avui que volguessin accedir a la universitat, sinó només desmuntar barricades i restablir la circulació de persones i vehicles a la zona, en una operació que va començar el passat cap de setmana passat amb l'ordre del president del país en funcions, Vicente Fox, de desplegar les tropes federals per controlar la ciutat.

Durant els enfrontaments, que es van propagar per les rodalies de la universitat, els manifestants van cremar pneumàtics i vehicles i van llançar pedres contra la policia, mentre que els antidisturbis van usar gasos lacrimògens i aigua a pressió. Entre el foc i els gasos lacrimògens, el fum es va escampar pels carrers pròxims a la ciutat universitària. Desenes de persones, fotògrafs i policies entre ells, van resultar ferits. El rector de la UABJO va condemnar l'actuació policial, que, segons sembla, no tenia ordre d'entrar al recinte educatiu. D'ençà que la PFP s'ha destacat a la ciutat, han controlat la plaça del Zócalo (la principal) i diversos edificis públics, a més de retirar moltes barricades aixecades arreu.

La rebel·lió va esclatar a finals de maig, quan els mestres van declarar-se en vaga per exigir millores laborals. De seguida s'hi van afegir d'altres sectors que, des de llavors, demanen la dimissió del governador d'Oaxaca, Ulises Ruiz , a qui acusen de corrupció. Fox va decidir l'enviament de tropes divendres passat arran dels incidents en què van morir quatre persones, un d'ells un càmera nord-americà. Per diumenge s'ha convocat una nova gran manifestació, en la qual es reclamarà la dimissió del governador de l'Estat, acusat de corrupció.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut