El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, aquest dimecres a Brussel·les
El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, aquest dimecres a Brussel·les
Brussel·les

Romeva a Brussel·les: "No busquem mediació, el que demanem és una negociació"

El conseller d'Afers Exteriors diu que la resposta del govern espanyol a la demanda de diàleg ha estat ignorar-la i empresonar els líders de l'ANC i Òmnium

RedaccióActualitzat

El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha dit aquest dimecres al matí a Brussel·les que les institucions catalanes han demanat durant molts anys "de manera repetida, massiva i pacífica" una solució a les demandes de la ciutadania, però que la resposta ha estat "obstinadament tancada i legalista."

Segons ha dit Romeva, això no és un problema intern d'Espanya, sinó que afecta tota la Unió Europea:

"Tenim 7 milions i mig de catalans que són també ciutadans de la UE, de manera que els valors europeus han de ser valors catalans. El que passa a Catalunya afecta tots els ciutadans europeus, també per les conseqüències de no resoldre el problema."

Preguntat per si el govern català ha trobat algú que pugui servir de mediador amb el govern espanyol, Romeva ha dit que l'objectiu no és la mediació, sinó la negociació:

"Ens han arribat moltes ofertes per ajudar. És la lògica en què ens trobem, i hem escoltat ofertes diferents de participació per mediar en aquesta qüestió. Però no som nosaltres els que cerquem la mediació, el que demanem és una negociació."

El govern espanyol actua de manera "irresponsable"

Romeva ha insistit que la sortida ha de ser una negociació i ha qualificat d'"irresponsable" l'actitud del govern espanyol:

"La negació del problema no el farà desaparèixer. Aquesta és una posició molt irresponsable. Acceptem que hi ha un problema, alguns el volen veure d'una manera, altres d'una altra, però posem el problema sobre la taula."

 

El 155 ja s'està aplicant

Romeva ha dit que no sap què passarà aquest dijous, quan s'acabi el termini donat per Mariano Rajoy, i ha afegit que l'amenaça és l'article 155 de la Constitució, però ha afirmat que aquest article ja s'està aplicant de manera il·legal. I ha anat més enllà, assegurant que l'Estat està vulnerant les lleis per combatre l'independentisme:

"L'1 d'octubre va haver-hi, com a mínim, 8 infraccions de la legalitat per part del govern espanyol."

Segons Romeva, algunes d'aquestes infraccions van ser combatre el referèndum com un crim, quan no està tipificat com a tal; que la fiscalia estigui engegant causes per sedició, quan és un delicte que no es pot aplicar a qui s'està aplicant; i l'obertura de correspondència i el bloqueig de pàgines web sense ordre judicial.

Romeva també ha assegurat que els líders de l'ANC i Òmnium empresonats preventivament dilluns, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart , són "presos polítics". Preguntat per si considera possible que el govern espanyol el destitueixi del càrrec, a ell i a altres membres del govern com el president Puigdemont o el vicepresident Junqueras, el conseller ha dit que sí, i ha completat la resposta amb una contrapregunta:

"Em temo que és una possibilitat, podem esperar qualsevol cosa. Pot ser que jo, el president del govern, o el govern sencer el puguin treure del càrrec o ficar a la presó, com hem vist dilluns amb els dos líders de l'ANC i Òmnium. És una possibilitat? Sí, ho és. La meva pregunta és: això és normal? És una cosa que la Unió Europea pot acceptar, pot assumir? És una cosa amb la qual la democràcia moderna hi pugui estar còmoda?"

 

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut