Cuba

Raúl Castro assegura que ha mobilitzat l'exèrcit cubà contra una possible invasió dels Estats Units

En la seva primera entrevista des que és president en funcions de Cuba, Raúl Castro ha assegurat que ha mobilitzat "diverses desenes de milers de reservistes i milicians" per fer front a una hipotètica agressió nord-americana. Al mateix temps ha tornat a reiterar que el seu germà Fidel està bé de salut i s'està recuperant. Fidel Castro, de 80 anys, va cedir el poder de manera temporal al seu germà el 31 de juliol, a causa d'una intervenció quirúrgica al sistema digestiu. L'estat de salut de Castro és un secret oficial, però el règim insisteix que tot va bé. Algunes fonts han assegurat que Castro té càncer.

Actualitzat

El germà de Fidel Castro ha concedit la seva primera entrevista en un mitjà de comunicació des que va assumir la direcció política de Cuba l'1 d'agost en substitució de Fidel. Ha parlat al diari estatal "Granma" i ha amenaçat que ha mobilitzat l'exèrcit cubà contra una possible invasió dels Estats Units. Castro ha assegurat que "milions" de cubans rebutgen els plans de transició del president nord-americà, George Bush, i estarien disposats a rebre "amb el fusell a la mà l'interventor que enviï Washington".

Castro ha denunciat que des dels Estats Units "com si fossin els amos del planeta, diuen que aquí hi ha d'haver transició a un règim social que els agradi i que prendran nota dels qui s'hi oposin". Per això ha titllat George Bush de tenir una actitud de "perdonavides del barri" i "gran estupidesa".

Al mateix temps, però, Raúl Castro ha dit que no pretén exagerar perills perquè els atacs nord-americans, ha dit, fins ara no han passat de la "retòrica" i les "transmissions subversives" de ràdio i televisió. També ha volgut llançar un missatge conciliador a Washington i ha dit que "sempre hem estat disposats a normalitzar les relacions en un pla d'igualtat. El que no admetem és la política prepotent que molt sovint assumeix l'actual administració d'aquell país".

Des de Washington, el Departament d'Estat ha reaccionat a les paraules de Raúl Castro i ha reiterat que els Estats Units no pensen envair Cuba.

La incògnita de la salut de Castro

Sobre la salut del seu germà Fidel, ha assegurat que millora favorablement i, "en nom de tot el poble", ha agraït als metges i a la resta de personal que l'ha atès que ho hagin fet "de manera excel·lent, amb professionalitat insuperable i sobretot amb gran amor i dedicació". Això ha estat, segons el ministre de les Forces Armades, un factor molt important en la progressiva recuperació de Fidel, així com la seva extraordinària naturalesa física i mental, que també han estat essencials per a la ràpida recuperació del president cubà.

Raúl també ha agraït els missatges de solidaritat i respecte vers el seu germà procedents d'arreu del món com la crida que van fer fa deu dies "destacades personalitats de la cultura de més de 100 països, entre els quals hi ha diversos premis Nobel". Un manifest en què condemnaven les declaracions "agressives" del govern dels Estats Units i el caràcter "obertament intervencionista del Pla Bush", ha afegit.

D'altra banda, Raúl Castro ha assegurat que a Cuba hi regna una absoluta tranquil·litat i ha afirmat que els cubans estan donant "una lliçó de maduresa, serenitat, disciplina, consciència revolucionària i fermesa". Pel que fa a les seves escasses aparicions públiques, Castro ho ha atribuït a la seva manera de ser. Amb tot, ha recordat que ja va sortir diumenge a rebre el president de Veneçuela.

Fidel Castro, de 80 anys, va cedir el poder de manera temporal al seu germà el 31 de juliol, a causa d'una intervenció quirúrgica al sistema digestiu.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut