Cuba

Raúl Castro ajorna el congrés del Partit Comunista cubà

El VIè Congrés del Partit Comunista de Cuba, que estava anunciat per finals d'aquest any i que havia de decidir si Fidel Castro seguia com a secretari general, ha estat ajornat sense nova data. Possiblement, fins el segon semestre de l'any vinent. Un comunicat oficial indica que el congrés, el primer en dotze anys, s'ha ajornat perquè la preparació prèvia no s'ha completat. Aquesta preparació inclou l'anàlisi, en assumptes econòmics, del que s'ha fet "i el que cal perfeccionar i fins i tot eliminar".

Actualitzat
El comunicat detalla les decisions adoptades per un ple del comitè central del Partit Comunista que va presidir dimecres Raúl Castro, que havia anunciat la celebració del Congrés per a finals d'aquest any a l'assumir la Presidència del país al febrer del 2008.

Segons el comunicat divulgat pels mitjans cubans, Raúl Castro "va argumentar" que el VIè Congrés "no pot ser un esdeveniment més" perquè "el més probable és que, per llei de vida, sigui l'últim que encapçali la direcció històrica de la revolució". El tema principal "és l'economia" perquè Cuba està "davant l'imperatiu de fer bé els comptes de què realment disposa el país, de quant tenim per viure i desenvolupar-nos". Per Raúl Castro, "primer s'imposa concloure la preparació del partit; després, analitzar-ho amb la població en el seu conjunt i finalment realitzar el Congrés quan aquest procés hagi acabat".

Cuba travessa una de les conjuntures econòmiques més greus des de la revolució, que va complir 50 anys el gener passat, a causa dels problemes estructurals de l'economia cubana, les repercussions de la crisi financera global i les destrosses per 10.000 milions de dòlars que van deixar el 2008 tres huracans que van assotar la illa. Segons dades oficials, el creixement de l'economia va disminuir del 12,5% el 2007 al 4,3% el 2008, i la previsió del govern pel 2009 ja va ser rebaixada oficialment del 6% al 2,5%, xifra que es creu inflada.
Anar al contingut