Mariano Rajoy en l'entrevista que li ha fet el director del diari "El País"
Madrid

Rajoy:"El govern impedirà que qualsevol declaració d'independència es pugui plasmar"

En una entrevista al diari "El País", Rajoy afirma que Espanya continuarà sent el país de sempre

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy assegura que si hi ha declaració d'independència, no es podrà fer efectiva. Diu que el seu govern actuarà per defensar la sobirania i la unitat nacional d'Espanya, sense concretar de quina manera. Ho ha dit en una entrevista que li ha fet el director del diari "El País"

El president del govern espanyol admet que no té contactes amb Puigdemont i rebutja les propostes de mediació perquè diu que la sobirania d'Espanya no és negociable. 

"El govern impedirà que qualsevol declaració d'independència es pugui plasmar en alguna cosa"

Rajoy ha advertit al govern de Catalunya que només si retira l'amenaça de la declaració d'independència s'evitaran mals majors. Ha aprofitat el canvi de seus d'empreses per evidenciar que els efectes ja s'estan notant a l'economia catalana:

"És verdaderament increible el nombre d'empreses importants que estan abandonant Catalunya. Que marxen perquè necessiten marxar."

 

Sobre els fets de l'1 d'octubre, Rajoy diu que tenia l'obligació d'impedir el referèndum amb els mínims danys possibles. El que va passar va ser per la tossuderia -diu Rajoy- de voler mantenir una aparença de referèndum, quan s'havia declarat il·legal.

A Rajoy li va semblar "magnífic" el missatge que el rei Felip VI va fer dimarts al vespre. Rajoy ha evocat els temps del catalanisme moderat i pactista de la transició i dels anys del pujolisme. Un catalanisme que, diu, ara s'ha radicalitzat:

"Espero que el catalanisme pactista i moderat que durant molts anys va contribuir al creixement econòmic a Espanya i a la millora del nostre benestar i riquesa torni. No pot estar en mans dels extremistes, dels radicals i de la CUP."

Mariano Rajoy també envia un missatge als seus socis de la Unió Europea. Considera que el conflicte amb Catalunya no és només un afern intern d'Espanya. Diu que és també la batalla d'Europa:


"Aquesta és la batalla d'Europa. Bé, aquesta Europa ha estat atacada ara per populismes. Hem vist Le Pen, hem vist Farage, hem vist el resultat d'alguns partits d'extrema dreta a Alemanya. I una altra forma de populisme, sense cap dubte, és aquest nacionalpopulisme que vivim ara, que atempta contra els principis fundacionals de la Unió Europea."

"Ara es juga a Espanya el futur dels valors europeus. Jo crec que tots ho saben i tots continuaran actuant en conseqüència donant suport a la Constitució i al compliment de la llei."

Per Rajoy la resolució del conflicte només passa perquè Puigdemont faci marxa enrere, abandoni la DUI i torni a la legalitat, diu. Mentre això no passi assegura que el seu govern no té res a negociar amb la Generalitat.

Rajoy diu que tampoc necessita cap mediació, perquè la sobirania i la unitat nacional no són negociables. Amb qui sí que manté diàleg fluid és amb el PSOE i Ciutadans, per donar resposta a Catalunya en cas d'una declaració d'independència.

Rajoy diu que té l'obligació de mantenir la calma i encertar la decisió final. 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut