Madrid

Rajoy vol anar a la investidura, però obrirà un període de reflexió si no té prou suport

Rajoy estudia el 2 d'agost per començar el debat d'investidura, el 3 d'agost per fer la primera votació i el 5 d'agost, la segona

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha fet una roda de premsa després de tancar la primera ronda de contactes per a la investidura, amb el "no" de Pedro Sánchez.

El líder del PP ha deixat clar que "té interès d'anar a la investidura si el rei ho veu convenient" i de governar en minoria "establint uns mínims per fer-ho". Rajoy ha explicat, a trets generals, per on passarien aquests "mínims" i ha parlat de l'"acord sobre el sostre de dèficit per als pressupostos del 2017, el pacte del terrorisme jihadista o el debat territorial". Rajoy, però, és conscient que avui no té prou suports per sortir investit i considera que, si no aconsegueix prou avals, "caldria obrir un període de reflexió a tots els partits".

El president espanyol en funcions ha explicat que ha traslladat un document amb el programa de govern del Partit Popular per a aquesta legislatura i ha anunciat noves converses. Rajoy ha volgut reiterar que "anar a unes terceres eleccions seria un disbarat", i ha afirmat que "s'hauria de formar govern al més aviat possible".

Rajoy estudia el 2 d'agost per començar el debat d'investidura

En qualsevol cas, des de la Moncloa ja estudien una possible data per fixar la primera votació per escollir president, seria el 3 d'agost l'endemà de debatre-la al Congrés, el 2 d'agost. Però per superar aquesta primera votació necessitaria majoria absoluta. Així, la segona votació d'investidura, per la que només es necessita una majoria simple, seria el divendres 5 d'agost. Aquest és el calendari que el president en funcions hauria comentat als periodistes en una conversa informal al Congrés.

Aquest calendari implicaria que si la investidura de Rajoy no prosperés ni el 3 ni el 5 d'agost ni aconseguís suports suficients els dos mesos posteriors, es convocarien immediatament eleccions, que tindrien lloc el 27 de novembre.

Ara per ara, Rajoy només compta amb el suport dels 137 diputats del PP i l'abstenció dels 32 de Ciutadans en la segona votació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut