Montoro afirma que la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball avança amb "fermesa" (EFE)
Montoro afirma que la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball avança amb "fermesa" (EFE)
Madrid

Rajoy s'assegura l'aprovació dels pressupostos gràcies a un acord amb el PNB

Madrid i Vitòria arriben a una entesa sobre el finançament d'Euskadi, poc abans de la intervenció del ministre Montoro al Congrés, que ha tret pit pel bon ritme de l'economia espanyola durant la presentació dels pressupostos

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy es garanteix el suport dels cinc diputats del Partit Nacionalista Basc als pressupostos després que el govern espanyol i el basc hagin arribat a un acord sobre el finançament d'Euskadi.

L'anunci de l'acord amb el PNB sobre l'anomenada quota basca s'ha fet poc abans de la presentació dels pressupostos per al 2017 per part del ministre d'Hisenda. Cristóbal Montoro ha dit que aquests comptes pretenen "seguir alimentant el creixement econòmic i, d'aquesta manera, consolidar i enfortir la creació de llocs de treball". I ha subratllat que s'avança "amb fermesa" en aquest sentit perquè considera que és una oportunitat per a situar les taxes d'atur a nivells d'abans de la crisi.

Montoro ha dit que el rebuig de l'oposició als pressupostos és per raons polítiques alienes al seu contingut i ha carregat contra les crítiques d'alguns governs autonòmics per la falta d'inversió en infraestructures:

"Venim d'una borratxera de despesa pública i ja volen anar de copes per celebrar-ho"

I ha fet aquesta reflexió sobre els papers del govern i de l'oposició quan es presenten uns pressupostos:

"Habitualment, l'oposició preveu que provocaran les set plagues i, davant d'això, els governs defensem que aconseguirem el setè cel. Doncs bé, ni setè cel nio set plagues. Ni aquests pressupostos ens portaran al cim ni ens faran tornar a l'abisme."

Durant el seu discurs, Montoro ha valorat la disposició del PNB per acordar qüestions importants con la quota basca que, una matèria pendent que no s'havia negociat a causa de la crisi econòmica, ha dit el ministre. 

Els nacionalistes bascos donaran suport al govern espanyol per tombar les esmenes a la totalitat de l'oposició a canvi d'una avantatjosa actualització de la quota basca, els diners que Euskadi paga a Madrid per les competències no traspassades.

Rajoy ja es veu amb els pressupostos aprovats

Als passadissos del Congrés, Mariano Rajoy ha dit que espera que aquest "bon pressupost" es pugui aprovar per posar-se ja a treballar en els comptes del 2018. El cap del govern espanyol ha subratllat que aquest pressupost serveix "perquè hi hagi més creixement en el país que més creix a Europa i perquè es continuin creant llocs de treball".

"Crec que anem pel bon camí", ha afirmat Rajoy quan s'ha referit a la lluita contra l'atur. Tot plegat, ha afegit, fa que "augmenti la recaptació de manera important" i que això permeti tenir més diners destinats a pensions, sanitat o educació, "als problemes que interessen a la gent."

Aquesta tarda, l'oposició defensarà les seves esmenes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut