Rajoy arribant a Austràlia per participar en la cimera del G-20.
Rajoy arribant a Austràlia per participar en la cimera del G-20.
Madrid

Rajoy respondrà la carta d'Artur Mas la setmana vinent

S'espera que ho faci dilluns quan torni de Brisbane, on està de viatge per participar a la cimera del G-20

RedaccióActualitzat

El govern espanyol contestarà la carta que el president Artur Mas va enviar després del 9 de novembre. El president espanyol, Mariano Rajoy, donarà resposta a partir de la setmana vinent. S'espera que ho faci dilluns, just quan torni del viatge a Brisbane, a Austràlia, on és per participar a la cimera del G-20.

L'entorn de Rajoy ho ha fet saber abans que comencin les reunions de la cimera. 

El president espanyol va respondre dimecres la carta de viva veu, en la seva primera aparició després de la celebració de la consulta alternativa. Rajoy ja va avisar que no pemetria la celebració de cap referèndum i va rebutjar una reforma constitucional que pugui afectar la integritat territorial de l'Estat.

Tot i les negatives, Rajoy va tornar a explicar que està obert al diàleg dins dels límits del marc de la Constitució. Aquests mateixos arguments seran previsiblement els que traslladarà a la carta de resposta a Artur Mas.

Mas va enviar la carta la setmana passada, després del 9-N. En el text, demanava a Rajoy un diàleg permanent per poder fer realitat un referèndum sobre la independència de Catalunya.

La carta de Mas també avisava que el full de ruta del procés català no s'atura.

Desacord entre govern espanyol i fiscalia

La querella que no arriba contra Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i algun membre més del govern català genera discrepàncies a Madrid. La denúncia semblava imminent després del 9-N, però està frenada.

Govern espanyol i la Fiscalia General de l'Estat han fet evident el seu desacordMentre que l'executiu de Rajoy recorda que els fiscals han de defensar l'estat de dret, el Fiscal General de l'Estat dóna a entendre que, probablement, no presentaran cap querella contra el govern de la Generalitat.

El govern del PP nega que estigui pressionant perquè es presenti la querella i insisteix que la fiscalia és autònoma. Malgrat això, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, recorda que la fiscalia representa l'estat.

Mentrestant, a la Fiscalia Superior de Catalunya continua l'hermetisme. Fonts judicials indiquen que les divergències entre els fiscals catalans es mantenen. La majoria no veueu prou base penal per acusar Artur Mas i Joana Ortega de desobediència i optarien per deixar que siguin els jutges els qui determinin què passa amb les denúncies que ja hi ha presentades i amb les diligències d'investigació obertes. 

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut