Rajoy reitera que "Catalunya necessita un govern viable" capaç de dialogar "seriosament"

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, insisteix que Catalunya necessita un govern "viable" i que compleixi la llei. Des de Vigo, Rajoy ha assegurat que el nou executiu català ha de ser capaç de dialogar "seriosament" i que el govern espanyol farà que el que calgui perquè això sigui possible.

 

Les declaracions arriben després que, arran d'un acord amb Cs i el PSOE, el govern espanyol hagi decidit mantenir el 155 i no publicar al DOGC el nomenament dels consellers del govern de Quim Torra. L'executiu de Rajoy assegura que està estudiant la viabilitat del nomenament de consellers que són en presó preventiva o a l'exili.

En la mateixa línia, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha advertit que la dinàmica "perversa" que està seguint el president de la Generalitat, Quim Torra, està "abocada al fracàs" i l'ha acusat de supeditar els drets dels catalans als seus interessos partidistes.

Tot això, el dia que Torra s'ha traslladat a Madrid per visitar els presos que són a Estremera, Alcalá-Meco i Soto del Real, des d'on el president de la Generalitat ha remarcat que la presó preventiva és injusta i ha reiterat la petició de diàleg.

 

 

Sánchez planteja aplicar la llei d'igualtat a Torra

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha proposat utilitzar la llei d'igualtat de tracte que es tramita al Congrés per sancionar les accions "xenòfobes", "racistes" i "supremacistes" que pugui cometre Torra des de la seva posició de president de la Generalitat.

"Com que tenim un racista al capdavant de la Generalitat, el PSOE estarà vigilant que les accions discriminatòries que pugui prendre des del govern no es portin a terme."

El líder del PSOE ha reiterat que és Torra "qui està prolongant el 155", amb la seva decisió de nomenar dos conselles que són a Bèlgica i dos més que es troben en presó preventiva. Sánchez ha avisat el president de la Generalitat que tant el PSOE com l'executiu de Rajoy no permetran "que la situació d'inestabilitat es perpetuï en el temps" i que, si ho fa, "l'Estat de dret actuarà".
 

 

 

Rivera no vol jocs amb el DOGC

Per la seva banda, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha exigit a Mariano Rajoy que estengui l'aplicació del 155 a Catalunya i es deixi de "tripijocs", en referència a la decisió del president espanyol de no publicar al DOGC el nomenament dels consellers mentre analitza la viabilitat del nou govern català. "No és la solució", ha dit, perquè això durarà "quaranta-vuit hores".

Segons el seu parer, seria "més honrat" i "sensat" que l'executiu de Rajoy, PSOE i Ciutadans acordessin "com estendre el 155", en quines competències i durant quant temps, en lloc de "jugar" amb el BOE: "Ara ho publico, ara no".

ARXIVAT A:
PPArticle 155InvestiduraGovern empresonatCs
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut