Madrid

Rajoy no renuncia a utilitzar la moció de censura, però ara no

El president del PP, Mariano Rajoy, ha fet balanç del 2009, un any que considera perdut per a Espanya i per a la recuperació econòmica. Rajoy ha criticat la incapacitat del govern Zapatero, que, segons ell, pren decisions equivocades i assegura que Espanya necessita un canvi de rumb polític i econòmic. Per tot plegat, Rajoy ha assegurat que no renuncia a presentar una moció de censura al president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, quan el seu partit ho consideri oportú, si bé ha aclarit que ara no hi ha els requisits per fer-ho.

Actualitzat
"El PP –ha dit Rajoy– té el nombre de vots suficients per presentar una moció de censura, no renuncio a un instrument que és a la Constitució. Ho farem si ho considerem convenient i en el moment que considerem oportú, que no és ara."

També li han preguntat si exigirà eleccions anticipades al llarg del 2010. Rajoy ha negat que ho vulgui fer tot i que s'acosta l'equador de la legislatura i el govern, al seu entendre, en un context de crisi econòmica, ha provocat que Espanya "perdi un any" en el seu intent per sortir-se'n. Segons ell, el país "no es mereix un president del govern entossudit a fer una política que fa que les coses vagin pitjor", ja que es tracta d'un fet "profundament injust".

El president del PP s'ha referit a la decisió del govern d'augmentar el contingent espanyol a l'Afganistan, segons les seves paraules, en un 50 per cent. Fa un any, Zapatero va avançar que Espanya no incrementaria el desplegament al país asiàtic, però ara, segons Rajoy, el president del govern ha optat per enviar-hi més soldats "sense parlar amb els aliats ni explicar res a l'oposició". El líder del PP ha reiterat la seva petició que el cap de l'executiu vagi al Congrés a finals de gener, o com a màxim a principis de febrer de l'any que ve, per explicar per què ha canviat de criteri en un any. I a també, perquè aclareixi la naturalesa de la missió a l'Afganistan, l'estat de la seguretat de les tropes, el cost de l'operació i les perspectives de permanència.

Segons ha remarcat, "tots els líders europeus", com el francès Nicolas Sarkozy o l'alemanya Angela Merkel, han parlat en les seves respectives cambres parlamentàries i, al costat d'altres primers ministres i caps d'Estat, es reuniran a Londres el 27 de gener que ve per resoldre si comparteixen el pla del president dels Estats Units, Barack Obama, de reforçar la missió a l'Afganistan. Zapatero no ha actuat així, ha dit Rajoy, i per això, el PP vol que comparegui al Congrés.
Anar al contingut