Rajoy i Hollande han passat revista a les tropes (Reuters)
Rajoy i Hollande han passat revista a les tropes (Reuters)
Màlaga

Rajoy: "Si hi hagués converses secretes o discretes no les explicaria"

Reitera les línies vermelles sobre el diàleg després que tant la Generalitat com Albiol han desmentit les reunions privades que va revelar el delegat del govern espanyol, Enric Millo

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha negat l'existència de contactes i converses secretes entre el govern català i l'espanyol durant els últims mesos, tot i que ha afegit que si n'hi hagués hagut no les faria públiques:

"No hi ha hagut reunions privades, però sí hi hagués converses secretes o discretes no les explicaria perquè aleshores deixarien de ser discretes o secretes".

Sobre si està disposat a aplicar l'article 155 de la Constitució, el president espanyol ha demanat, en una entrevista a Telecinco, no avançar esdeveniments perquè "de moment ningú" ha convocat aquest referèndum ni els "consta" que s'acabi celebrant. En aquest sentit, fa una crida a les persones "moderades" i "raonables" de Catalunya a lluitar per posar fi a la posició generada pel procés i evitar que l'executiu català depengui del vot d'una "col·lecció d'extremistes com és la CUP". També a "intentar que es facin coses raonables". El cap de l'executiu, a més, ha defensat la sobirania nacional i que tots els espanyols decideixin el que sigui Espanya:

"No hi ha president del govern amb seny que no defensi aquesta posició".

Abans, en una roda de premsa conjunta que ha fet amb François Hollande després d'una reunió bilateral entre tots dos, a Màlaga. Rajoy no ha confirmat ni desmentit cap reunió secreta al més alt nivell entre el govern espanyol i la Generalitat. El president espanyol eludia així pronunciar-se sobre les declaracions que va fer el delegat del seu govern a Catalunya, Enric Millo, a TV3, sobre els contactes secrets a tots nivells entre els dos governs. Unes afirmacions que han negat tant el president Puigdemont com la portaveu del govern, Neus Munté, i també ha desmentit el mateix president del PP català, Xavier García Albiol.

Preguntat pels periodistes després de la cimera hispanofrancesa que ha tingut lloc a Màlaga, el president espanyol ha remarcat que la seva posició és "coneguda" i passa per abordar els "problemes reals", entre els quals ha citat el corredor mediterrani. Rajoy ha advertit, però, que hi ha unes línies vermelles clares.

"Estic disposat a parlar, però de com es liquida la sobirania nacional o de com, conjuntament, incomplim la llei, francament el president espanyol, sigui jo o sigui un altre, no ho pot fer."

 

Rajoy ha considerat prioritari que les institucions estiguin al servei de tots els ciutadans i ha llançat un altre retret a la Generalitat:

"No es pot, en els temps que vivim, deixar en mans d'una força política radical i extremista el govern de la Generalitat. Aquestes forces no poden nomenar ni treure un president de la Generalitat perquè és dolent per a la salut democràtica de les institucions i dels països."

La Generalitat diu que espera que l'executiu espanyol posi data a la trobada entre Puigdemont i Rajoy, com va explicar el president en el programa de TV3 "Jo pregunto". També ha desmentit que s'estiguin negociant les 46 reivindicacions catalanes sobre infraestructures i finançament. A l'Ajuntament de Barcelona sí que han admès trobades per parlar de projectes de la ciutat.

El govern espanyol va anunciar que buscaria altres interlocutors a Catalunya al marge de la Generalitat després que no hi hagués cap acostament en la reunió entre els respectius vicepresidents, Soraya Sáenz de Santamaría i Oriol Junqueras.

Justament, Sáenz de Santamaría ha tornat aquest dilluns a Catalunya per participar en un sopar amb empresaris en què ha tornat a coincidir amb Junqueras.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut