Mariano Rajoy arribant al Congrés dels Diputats per celebrar l'acte central del dia de la Constitució.
Mariano Rajoy arribant al Congrés dels Diputats per celebrar l'acte central del dia de la Constitució. (Foto: EFE)
Madrid

Rajoy no actuarà sobre Catalunya fins que hi hagi una proposta concreta de consulta

És el missatge que el president espanyol ha traslladat en una conversa informal amb periodistes durant els actes d'aniversari de la Constitució. Rajoy, amb tot, espera que s'imposi la tranquil·litat i el sentit comú.

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy no actuarà sobre Catalunya fins que hi hagi una proposta concreta de consulta. És el missatge que el president espanyol ha traslladat en una conversa informal amb periodistes durant els actes d'aniversari de la Constitució. Rajoy, amb tot, espera que s'imposi la tranquil·litat i el sentit comú.

Rajoy s'ha trobat amb una allau de preguntes sobre Catalunya i hi ha respost amb el guió que tenia previst. El president espanyol no ha volgut avançar-se als esdeveniments, però ha anticipat que prendrà les seves pròpies decisions tan bon punt hi hagi fets concrets. Així, ha recalcat que esperarà a veure com actua la Generalitat pel que fa a la decisió de convocar una consulta, per adoptar llavors les decisions que ell consideri convenients.

A més, i preguntat sobre si ha parlat amb el president de la Generalitat, Rajoy ha reconegut que parla amb molta gent de Catalunya, però sense concretar si conserva habitualment amb Artur Mas o si ho ha fet recentment.

"La sobirania nacional no es trencarà; això és de llibre"

En l'actual escenari, Rajoy recomana tranquil·litat i sentit comú. En aquest sentit, ha insistit en el fet que "la sobirania nacional no es trencarà; això és de llibre".

El president espanyol ha assegurat que desconeix quins seran els pròxims passos que farà la Generalitat i que només sap allò que es difon a través dels mitjans de comunicació.

La vicepresidenta espanyola, Sáenz de Santamaría, ha afegit, en la mateixa línia que Rajoy, que l'Estat respondrà quan es concreti la pregunta de la consulta i sobretot la fórmula per fer la convocatòria. La Moncloa creu que des de Catalunya es podria optar per tres vies: demanar la transferència de la competència per convocar un referèndum a través de l'article 150.2 de la Constitució; fer-ho a través de la llei de consultes, o portar una proposta al Congrés dels Diputats com es va fer amb el "Pla Ibarretxe". La resposta del govern espanyol serà diferent segons la via que s'esculli des de Catalunya.

Anar al contingut