Madrid

Rajoy nega que Espanya estigui negociant el segon rescat després de reunir-se amb Van Rompuy

En la roda de premsa després d'un dinar de treball amb Herman van Rompuy, el cap de l'executiu tampoc ha volgut revelar si finalment el govern optarà per sol·licitar formalment l'ajuda.

RedaccióActualitzat
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat que Espanya estigui en aquests moments negociant les condicions d'un segon rescat amb Europa perquè l'executiu encara no ha decidit si demanarà o no ajuda per alleugerir la pressió sobre el deute. "No estem en cap moment", ha estat la resposta del president espanyol quan li han preguntat en quin moment es trobaven les negociacions: "No hi ha negociacions perquè el govern no ha fet cap petició; no s'està negociant res, no hi ha res", ha insistit Rajoy.

En la roda de premsa després d'un dinar de treball amb el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, el cap de l'executiu tampoc ha volgut revelar si finalment el govern optarà per sol·licitar formalment l'ajuda i s'ha limitat a dir que farà tot el que sigui convenient per als interessos dels ciutadans espanyols: "D'acord amb aquest criteri prendrem les decisions", ha proclamat.

Per la seva banda, Van Rompuy també ha negat que s'estiguin negociant les condicions del possible rescat i ha assegurat que coincideix plenament amb el que ha dit Rajoy. El president del Consell Europeu ha deixat clar que correspon a l'executiu espanyol decidir si demana una ajuda addicional als seus socis europeus.

Abans, el dirigent europeu havia dit que el Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat la seva disposició a ajudar Espanya i que si al govern espanyol "li sembla útil" aquest oferiment, les institucions europees "podrien prendre les accions adequades".

Van Rompuy ha assegurat que l'executiu espanyol és "prou fort" per fer la seva pròpia valoració i prendre les decisions que consideri pertinents, tot i que ha dit que l'ajuda europea "si s'usa, serà molt eficaç".

Van Rompuy ha dit que "Espanya ja té un programa ampli per al sector financer", i ha destacat els esforços del govern espanyol per ajustar els seus plans pressupostaris als objectius de dèficit compromesos amb Brussel·les.

Rajoy, per la seva banda, ha insistit que farà "tot el que sigui convenient pels interessos generals dels espanyols" i que aquest serà el criteri sobre el qual es prendrà una decisió sobre una eventual petició d'assistència financera.

Rajoy ha dit que Espanya fa els deures i ha repetit que l'esforç ha de ser de tots els estats membres de l'euro i de les institucions europees per assegurar l'estabilitat dels mercats i de l'euro, i ha comentat la necessitat d'avançar cap a una integració fiscal i financera amb resultats que ja s'haurien de veure al desembre.

Van Rompuy ha afirmat que "la responsabilitat és compartida", sobre tot després que la crisi hagi forçat la UE a reconèixer "algunes errades de l'arquitectura original de la zona de l'euro".


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut