Madrid

Rajoy menysté el caos al Prat i el compara amb els problemes del metro per la vaga

En resposta a Rufián, el president espanyol atribueix el col·lapse a les mesures de control antiterroristes i diu que se'n farà un seguiment setmanal

Actualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha tret transcendència a les cues que hi ha al Prat al control de passaports. Responent a una pregunta del diputat republicà Gabriel Rufián a la sessió de control al govern espanyol, Rajoy ha assegurat que hi ha problemes en molts altres aeroports europeus per les mesures de seguretat antiterroristes a tot Europa i que estan treballant per resoldre-ho.

"La situació deriva d'una mesura adoptada per la Unió Europea en la lluita contra el terrorisme. És raonable. Només cal recordar els atemptats terroristes que s'han comès prop de casa nostra - al Regne Unit, Bèlgica, França, Alemanya- i la mesura consisteix a incrementar les inspeccions en la frontera de totes aquelles persones beneficiàries pel règim comunitari.

Es tracta de preservar la seguretat de la gent. Aquesta mesura de preservar la seguretat de la gent és molt lloable, però genera problemes. En el que treballem ara és en solucionar aquests problemes que passen avui a molts aeroports de la UE. Estem tots coordinats i prenent mesures perquè les molèsties siguin mínimes".

El cap de l'executiu ha augurat que aviat estarà tot solucionat perquè "no hi hagi caos o molèsties per a la gent".

Ara bé, Rajoy ha comparat el col·lapse al control de passaports de l'aeroport del Prat amb l'acumulació de viatgers a les andanes durant les últimes vagues al metro de Barcelona i la tasca de la Policia Nacional a l'aeroport amb la que haurien de fer, ha dit, els Mossos d'Esquadra per evitar les aglomeracions.

"Podrien fer el mateix al metro de Barcelona i no donar la culpa del que passa a aquell concepte juridicoindeterminat que anomenen 'Madrid' perquè al metro hi ha vaga, aglomeracions, problemes d'andanes i també Mossos d'Esquadra fent exactament el que vostè diu que fa la Policia Nacional, la qual cosa no fa. Jo m'ocuparé de les meves obligacions; ocupin-se de les seves i no facin de la política un exercici contra Madrid".

Rajoy ha dit també que es farà un seguiment setmanal de la situació provocada al Prat perquè "les coses vagin bé en el futur".

Rufián, que ha dit que també espera que es resolgui el conflicte aviat, li ha etzibat que té "alguna idea" d'on poden treure agents per evitar el col·lapse al Prat:

"Li exigim que li digui al seu número dos, el senyor Nieto, àlies 'l'amic dels germans Dalton', i que li digui al seu número u d'Interior, el senyor Zoido, àlies 'No som tontos, ens amagaríem com abans', que tots aquells policies que tenen en manifestacions, en desnonaments, en operacions Catalunya, en brigades patriòtiques i sobretot donant pals i pilotes al Tarajal els enviïn al control de passaports de l'aeroport del Prat-Barcelona, i sobretot que deixin de fer el ridícul en el control de passaports almenys fins que a la futura república catalana prenguem el control de l'aeroport si així ho vol el seu poble".

Mentrestant, es farà una reunió aquest migdia a la delegació del govern a Catalunya en què hi participarà el secretari d'Estatat de Seguretat, José Antonio Nieto; el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo; el director general de la Policia, Germán López; el cap superior de Policia de Catalunya, Sebastián Trapote; el director d'Aena, Javier Marín, i la directora de l'Aeroport de Barcelona, Sonia Corrochano. També hi participaran comandaments policials.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut