El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres a Brussel·les
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest divendres a Brussel·les

Rajoy sobre el 155: "Hem estat enormement prudents i hem pensat molt les coses"

El portaveu Méndez de Vigo diu que les mesures que s'adoptin amb l'activació de l'article 155 "no suposen suspendre l'autonomia de Catalunya"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que la crisi política a Catalunya no s'ha tractat en la cimera de caps d'estat i de govern que s'ha celebrat aquest dijous i divendres a Brussel·les.

Segons Rajoy, no se n'ha parlat perquè no estava a l'ordre del dia, però ha donat a entendre que se n'ha parlat informalment:

"L'ordre del dia el fa el president del Consell Europeu, el senyor Tusk, i aquest assumpte no hi figurava, i jo hi estic d'acord, perquè és un assumpte nacional. Però entenc que també interessi als líders europeus, és molt lògic."

"Ho hem advertit i avisat"

Rajoy ha començat la roda de premsa fent un llistat dels temes tractats a la cimera sense fer referència a Catalunya, però les preguntes posteriors han estat totes centrades en la crisi política.

El president del govern espanyol ha assegurat que ha estat "molt prudent" abans de decidir aplicar l'article 155 de la Constitució:

"Aquesta és una mesura que es pren en última instància, hem estat molt prudents, hem intentat per tots els mitjans no arribar a una situació difícil."

"Insisteixo: hem estat enormement prudents, hem pensat molt les coses, ho hem advertit i avisat, però si hi ha alguna cosa que no podem acceptar de cap de les manera és que un govern incompleixi la llei."

Tot i les preguntes insistents, no ha volgut avançar quines mesures concretes es prendran en el Consell de Ministres extraordinari que s'ha convocat per aquest dissabte i que ha d'activar l'article 155 de la Constitució:

"Les mesures que adoptem les anunciarem demà."

 

 

"No suposen susprendre l'autonomia de Catalunya"

Sobre aquestes mesures també li han preguntat a Madrid al ministre portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa habitual dels divendres, posterior al Consell de Ministres. El ministre ha dit que "no suposen suspendre l'autonomia de Catalunya" i que "es tracta d'un mitjà complementari" previst per la Constitució.

Méndez de Vigo també ha argumentat que la posada en marxa de l'article 155 és la conseqüencia del fet que "no hi ha hagut una resposta clara i precisa" -en forma de "sí o no"- del president de la Generalitat als requeriments del govern espanyol. 

La posada en marxa del 155 s'abordarà demà en un Consell de Ministres extraordinari, convocat a les 10 del matí, en el qual s'adoptaran mesures "compartides pel PSOE i per Ciutadans", partits als quals el portaveu del govern espanyol ha agraït el suport.

El tràmit al Senat, una nova oportunitat per rectificar

Méndez de Vigo ha volgut remarcar que "el tràmit del 155 és un tràmit amb moltes garanties jurídiques", perquè les mesures que decideixi el Consell de Ministres "han de ser debatudes al Senat", on, ha afegit, el govern català tindrà "una altra oportunitat política" per rectificar quan sigui requerit per la cambra alta.

Preguntat sobre la data d'unes eleccions a Catalunya, Méndez de Vigo ha reconegut que el procés iniciat amb l'aplicació de l'article 155 "probablement haurà d'acabar amb unes eleccions", però ha considerat que, ara per ara, "parlar d'una data" és "prematur".

ARXIVAT A:
Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut