Zapatero i Rajoy, durant la celebració del 30è aniversari de l'intent de cop d'estat del 23-F. (Foto: Reuters)
Zapatero i Rajoy, durant la celebració del 30è aniversari de l'intent de cop d'estat del 23-F. (Foto: Reuters)
Madrid

Rajoy i Zapatero es reuneixen durant prop de dues hores a La Moncloa per analitzar el traspàs de poders

El president del govern espanyol en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, i qui amb tota seguretat el succeirà en el càrrec, Mariano Rajoy, s'han reunit aquest dimecres a la tarda al Palau de La Moncloa per analitzar el traspàs de poders. Aquesta és la primera reunió entre Rajoy i Zapatero després de les eleccions generals de diumenge passat. Tots dos polítics han comentat la situació econòmica general, tant espanyola com europea.

RedaccióActualitzat
El govern sortint vol que el procés de transició entre tots dos executius sigui exemplar i que ningú pugui qüestionar la col·laboració de l'equip de La Moncloa amb el partit guanyador de les eleccions generals. El mateix Rodríguez Zapatero ho va comunicar a Rajoy en felicitar-lo per la seva victòria electoral. A més, el president sortint va dir públicament dilluns que el govern socialista actuarà amb sentit de la responsabilitat i que no hi haurà "el més mínim problema amb el PP".

Al març del 2004, van passar onze dies dels comicis fins que el cap de l'executiu en funcions, José María Aznar, va rebre Zapatero a La Moncloa.

Coordinació per respondre les exigències de la UE

La coordinació per al traspàs de poders ha començat aquest mateix dimecres al matí amb la reunió entre el ministre de la Presidència en funcions, Ramón Jáuregui, i l'exportaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría. Els representants del govern i el PP han acordat mecanismes de coordinació i treball conjunt. L'executiu en funcions mantindrà el PP informat de la gestió ordinària i també de les posicions polítiques en organismes i cimeres internacionals, per tal de dur a terme una acció coordinada davant les exigències de reformes que arriben des de les altes institucions europees.

Demandes a Rajoy

Mentrestant, es multipliquen les peticions al futur president, Mariano Rajoy, perquè expliqui els seus projectes en l'àmbit econòmic per impulsar una recuperació. El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ha sol·licitat a Rajoy que porti a terme una reforma del mercat laboral per combatre la desocupació i ha apuntat com a possibles idees el contracte únic, la millora de la formació i la mobilitat.

En l'àmbit espanyol, la CEOE ha instat el futur govern a "fer alguna cosa" davant la situació "molt greu" que viu Espanya. El seu president, el català Joan Rosell, creu que s'han d'establir "urgències" a mitjà i a llarg termini i que "tothom ha de contribuir-hi". En la mateixa línia, el president de la Comissió de Política Econòmica i Financera de la CEOE i de l'Institut d'Estudis Econòmics, José Luis Feito, ha dit que, davant la "gravetat" de la situació, Rajoy hauria d'anunciar alguna cosa, encara que no siguin mesures específiques, però sí dates límit per dur a terme determinades reformes en diversos àmbits.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut