Madrid

Rajoy i Sarkozy rebutgen que les agències marquin la política econòmica

Mariano Rajoy ha estrenat agenda internacional com a president espanyol amb una trobada amb el president francès, Nicolas Sarkozy, aquest dilluns a La Moncloa. L'economia ha centrat bona part de la reunió dels dos líders. Sarkozy ha elogiat mes mesures econòmiques de l'executiu espanyol, decisions que ha qualificat de "valentes". De la seva banda, Rajoy ha expressat el seu suport a l'anomenada Taxa Tobin, sobre les transaccions financeres i ha demanat que es posi en pràctica "com abans es faci millor". Sobre la rebaixa que Standard & Poor's (S&P) va fer divendres del deute dels dos països, els dos dirigents han dit que és un senyal a tenir en compte, però les agències de qualificació no poden marcar les directrius de la política econòmica.

RedaccióActualitzat
S&P va rebaixar divendres dos punts la nota del deute espanyol i va retirar a França la triple A, la màxima nota, a què s'aferrava per treure pit sobre la seva solvència. No van ser els únics països perjudicats: Portugal, Xipre i Itàlia també van sortir malparats.

El president francès, Nicolàs Sarkozy, ha assegurat que aquesta rebaixa no canvia res. Cal tenir en compte aquests informes, però "sense alarmar-se en excés". En aquest sentit, el president francès ha recordat que aquest dilluns Moody's ha mantingut la triple A de França. Per això ha demanat "sang freda" i ha apostat per continuar amb les mateixes polítiques d'austeritat per "reduir el dèficit, la despesa, recuperar la competitivitat i trobar de nou la via del creixement".

El president del govern espanyol ha subscrit les paraules del seu homòleg. "Estem atens a tot el que passa. Ens importa molt el que diu i fa tothom". El govern continuarà amb les seves polítiques per regirar la situació econòmica perquè "aquesta crisi la superarem i no en massa temps".

Rajoy ha donat suport a la Taxa Tobin, que gravaria les transaccions financeres. En contra del que planteja la cancellera alemanya, Angela Merkel, que no té pressa perquè entri en vigor, Rajoy ha dit que "com abans es faci la Taxa Tobin millor", tot i que ha demanat que no tingui conseqüències en els contribuents.

El president espanyol també ha fet referència a la pujada de l'IRPF. "Estic convençut que no ha agradat als votants del PP i tenen raó. Ara, hem adoptat aquesta decisió perquè estem en una situació molt complicada. L'alternativa era no fer res i no contribuir a solucionar els problemes d'Espanya. M'ha costat prendre aquesta decisió perquè crec que els diners estan millor a les butxaques dels contribuents. Però és una decisió per dos anys. Aquesta decisió i d'altres que ha pres el govern faran que Espanya es recuperi.

Un altre dels temes de la reunió ha estat la lluita contra el terrorisme d'ETA. Els dos dirigents han destacat la importància de les detencions d'etarres aquest cap de setmana a França. Rajoy ha explicat que els detinguts anaven armats i tenien explosius. "L'Estat de dret no està en suspens, ni a França ni a Espanya. ETA ha de donar el pas definitiu que és el que demana la societat espanyola, l'ètica, la decència i el respecte als ciutadans".

Sarkozy: "Ja no hi ha Pirineus en la lluita contra el terrorisme"

Abans de la reunió amb Rajoy, el president francès, Nicolàs Sarkozy, ha rebut de mans de rei Joan Carles el Toisó d'Or en un reconeixement al seu suport en la lluita contra ETA. El monarca ha destacat el paper de Sarkozy per posar en marxa "la més important col·laboració política, judicial i policial entre França i Espanya per acabar amb la violència terrorista".

En el seu discurs d'agraïment, Sarkozy ha subratllat que "ja no hi ha Pirineus en la lluita contra el terrorisme", sinó una determinació comuna per posar fi a la violència i ha advertit que aquells qui han assassinat a Espanya i França "hauran de rendir comptes."

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha estat acompanyat dels seus tres últims antecessors al càrrec: José Luis Rodríguez Zapatero, José María Aznar i Felipe González, que han presenciat l'acte des de la primera fila.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut