Barcelona

Rajoy i Mas viatjaran aquest dimecres en un avió de les Forces Armades a la zona de l'accident

Joana Ortega s'ha desplaçat als Alps francesos i el conseller Espadaler coordina des de l'aeroport del Prat el dispositiu d'atenció als familiars de les víctimes

RedaccióActualitzat

L'accident d'un aparell de Germanwings que s'havia enlairat des de Barcelona ha mobilitzat els governs afectats. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha anunciat en una compareixença informativa que Alemanya, França i Espanya obriran una investigació conjunta per esbrinar les causes de l'accident de l'avió. Merkel ha volgut expressar el seu "condol més sentit als familiars" de les víctimes de l'accident i ha anunciat "tot el suport possible" de Berlín per a ells i per a les persones que condueixin la investigació. La cancellera ha dit que viatjarà a la zona de l'accident amb "equips especials" de les autoritats alemanyes. "És un autèntic xoc i ens ha produït una immensa tristesa", ha admès.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Artur Mas, viatjaran aquest dimecres en una avió de les Forces Armades a la zona de l'accident, segons ha informat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que ha insistit que la "preocupació principal és el protocol d'atenció a les víctimes".

Sobre el terreny, s'ha mobilitzat el personal dels consolats espanyols de Düsseldorf i Marsella i de les ambaixades de París i Berlín. A més s'han convocat tres dies de dol oficial, que comencen aquesta mitjanit i aquest dimecres, a les 12 del migdia, es farà un minut de silenci a totes les dependències públiques. 

La Generalitat transmet el seu condol a les famílies deles víctimes

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut al matí per informar de tot el dispositiu i per donar el condol a les víctimes del sinistre. Mas ha explicat que ha parlat amb Mariano Rajoy per coordinar accions i també amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que -ha dit- li ha traslladat el seu condol. El president ha informat que tan bon punt han conegut la notícia han posat en marxa tots els operatius necessaris. Així, ha explicat que el Departament de Salut posarà a disposició de les famílies de les víctimes tot l'equip de psicòlegs de què disposen, i que el de justícia desplegarà tots els metges forenses. També es facilitarà el trasllat al lloc de l'accident dels familiars que ho desitgin.

El conseller de l'Interior i el de Territori segueixen l'operatiu des de l'aeroport del Prat, mentre que la vicepresidenta Joana Ortega s'ha traslladat a França, al lloc de l'accident, per treballar en col·laboració amb les autoritats franceses i espanyoles en tots els tràmits que siguin necessaris. El president català ha suspès tota la seva agenda per aquest dimarts.

El govern demana que es truqui al 012 per demanar informació.

Una mica abans que Mas ha comparegut Mariano Rajoy, que ha fet una breu intervenció per confirmar que s'ha creat un gabinet de crisi per seguir tots els esdeveniments que tinguin a veure amb l'accident i que presidirà Soraya Sáenz de Santamaría. El president espanyol ha confirmat que ha parlat amb el president Mas per coordinar possibles actuacions. Tot i no donar cap xifra, Rajoy ha mostrat el seu condol a totes les víctimes i ha assegurat que el seu executiu farà tot el possible per ajudar les famílies de les víctimes. Cap al lloc dels fets s'hi desplaça la ministra de Foment, Ana Pastor.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut