Brussel·les

Rajoy fixa l'objectiu de dèficit públic pel 2012 en el 5,8%, 1,4 punts més que el que demana Brussel·les

El president espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat des de Brussel·les, on s'ha reunit amb l'Eurogrup, que l'objectiu de dèficit públic pel 2012 serà el 5,8%, 1,4 punts més que el que demana la UE, 4,4%. Ho ha fet en una compareixença després de la reunió de l'Europgrup en què ha tornat a insistir que la principal prioritat del govern és el creixement econòmic i la creació de treball. En aquesta línia, ha defensat les mesures d'austeritat que porta a terme el seu executiu en la línia de reduir el dèficit i promoure mesures estructurals. Unes mesures que no tindran efectes a curt termini, però sí en el futur.

RedaccióActualitzat
Després que els líders de la UE han firmat un nou tractat amb normes més severes d'austeritat fiscal als estats membres per aconseguir uns pressupostos equilibrats, el cap de l'executiu espanyol n'ha destacat que es tracta "del compromís de tots els països per millorar l'estat de benestar i el model social que tenim", així com per sanejar els comptes, garantir el creixement econòmic i fer sostenible els comptes públics.

Una llei que, segons Rajoy, desenvolupa el principi d'austeritat i "servirà perquè no es torni a repetir una situació com l'actual", marcada per una forta crisi. Rajoy, que s'ha mostrat "molt content i satisfet" amb el tractat, ha recordat que Espanya ha adaptat les noves mesures a la legislació vigent.

Rajoy ha manifestat que Espanya i a la UE comparteixen l'objectiu de creixement econòmic i la creació de treball. En aquesta línia, Rajoy ha defensat que les mesures que ha engegat el seu executiu no tindran efectes a curt termini, però sí en el futur. Unes mesures que van en la línia de reduir el dèficit públic i promoure reformes estructurals. Amb aquest objectiu ha recordat la llei d'estabilitat pressupostària, la reestructuració del sistema financer i la reforma laboral.

El president ha manifestat que l'objectiu de dèficit públic pel 2012 serà el 5,8%, per sobre del 4,4% del producte interior brut que marca el pla actual d'estabilitat, que ha justificat pel creixement negatiu de l'economia aquest any i per l'elevat dèficit, que se situa al 8,51%. Després de recordar, que l'executiu ja ha reduït el dèficit en 15.000 milions a través, sobretot, d'un augment d'impostos, el president espanyol ha dit que presentaran la proposta espanyola a l'abril, l'avaluaran al maig i al juny el Consell Europeu en farà "les oportunes modificacions".

Un cop destacada "la voluntat reformista d'aquest govern", Rajoy ha anunciat que l'executiu vol resoldre els problemes amb els proveïdors. "No pot ser que les empreses públiques no paguin", ha sentenciat.

El president ha reiterat la unió d'objectius entre Espanya i la UE. En aquest sentit, el nou tractat europeu, ha recordat, ratifica el compromís d'austeritat en les administracions públiques i conclou que es necessiten noves mesures, reformes estructurals i d'econòmiques. Unes reformes que s'han de fer tant en els estats nacionals com en el si de la UE.

En les mesures que s'inclouen també en el tractat, Rajoy també ha destacat l'enfortiment al mercat únic i l'aposta pel mercat únic digital. També reduir la càrrega normativa, com també ho farà Espanya. "Hi ha massa llei, decret, regulació... ", ha dit Rajoy, que ha afegit que amb aquesta mesura es pretén facilitar l'activitat a empresaris i emprenedors. Una altra mesura que recull el tractat europeu és garantir l'accés als mercats i d'un mercat de l'interior de l'energia. En aquest sentit, es treballarà per les interconnexions elèctriques que ha demanat Espanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut