Madrid

Rajoy exigeix a Zapatero que prioritzi els pactes amb el PP

Mariano Rajoy ha advertit a José Luis Rodríguez Zapatero que els pactes d'estat que proposi "han de tenir en compte el PP. Si no, no són pactes d'estat". En la represa del debat d'investidura al Congrés de Diputats, el president dels populars ha avançat que el PP votarà contra la investidura de Zapatero. Rajoy ha discrepat de les propostes econòmiques i també de la política de l'aigua, que pel PP passa per recuperar el Pla Hidrològic Nacional. Al seu torn, Zapatero ha retret a Rajoy que no hagi plantejat alternatives i ha destacat que el PP, quan li ha convingut, ha pactat en solitari amb CiU o el PNB. Malgrat que tant Zapatero com Rajoy s'han declarat oberts al diàleg, els dos líders mantenen les diferències en la política antiterrorista i la immigració.

Actualitzat
El cara a cara entre Mariano Rajoy i José Luis Rodríguez Zapatero ha marcat la represa del debat d'investidura al congrés. Tant el president del PP com el líder del PSOE s'han declarat oberts a buscar acords i col·laborar, tot i que mantenen les diferències en qüestions com la lluita antiterrorista o la política de l'aigua.

Rajoy ha arrencat aclarint que el PP votarà "no" a la investidura de Zapatero i ha argumentat que, tot i les bones intencions, el discurs que ha fet és massa "obscur i imprecís". Concretament, Rajoy ha observat "propòsit d'esmena" en Zapatero i, alhora, "voluntat de continuar pel mateix camí equivocat". Les principals crítiques han estat pel diagnòstic econòmic "falta de rigor" i per les propostes de Zapatero que "no vol admetre " que s'està entrant en una crisi econòmica.

El cap de l'oposició ha considerat "un despropòsit" la política de l'aigua, ha criticat que Zapatero derogués "unilateralment el Pla Hidrològic Nacional" i s'ha preguntat "quina alternativa pot oferir ara". També ha acusat els socialistes d'estar interessats només en la renovació del Consell General del Poder Judicial, però no a millorar el funcionament de la justícia, i d'haver promogut "l'aïllament" d'Espanya en la política exterior.

El dirigent del PP ha tornat a plantejar el Pacte Antiterrorista com a lloc de trobada amb el PSOE en aquesta matèria i ha remarcat que només hi ha consens ampli quan es té en compte el seu grup. "Els pactes d'estat han de ser acords entre vostès i nosaltres, i si després se n'hi afegeixen d'altres, millor", ha afirmat.

De la seva banda, José Luis Rodríguez Zapatero ha convocat Rajoy a mantenir un diàleg "immediatament i a fons, començant per la política antiterrorista". El candidat a la reelecció ha afirmat estar obert a corregir errors, tot i que ha destacat que la ciutadania li ha donat la confiança i ha retret al PP que obviï el resultat de les eleccions. També ha recordat al PP que el PSOE "ha estat en tot els consensos d'estat, tant si érem al govern com a l'oposició", mentre que els populars no han tingut impediment a signar acords unilaterals amb CiU o el PNB quan li ha convingut.

Zapatero ha lamentat que Rajoy hagi fet "un discurs de passat" i no hagi plantejat propostes, ha atribuït l'increment de la inflació a "factors externs" i ha subratllat que, gràcies al superàvit de l'Estat, s'amortirà l'impacte de l'alentiment econòmic.

Respecte de l'aigua, el líder socialista ha remarcat que els últims quatre anys s'han incrementat els recursos hídrics gràcies a les dessaladores, que s'han modernitzat les xarxes i que quan acabin les obres que hi ha en marxa "Catalunya no necessitarà aportacions externes de cap tipus, ni tampoc Ceuta, Melilla, Alacant o Múrcia". Zapatero no ha concretat quina alternativa oferirà a la Generalitat, però s'ha compromès a treballar de costat amb el govern català.

La sessió al Congrés l'ofereix el 3cat24 minut a minut. Aquest dimarts, ha intervingut el candidat Zapatero i els grups parlamentaris, de major a menor. Aquests discursos són d'un màxim de 30 minuts, amb dret de rèplica de 10 minuts, i Zapatero pot intervenir sempre que ho consideri necessari, tal com explica el lloc web del Congrés dels Diputats.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut