Madrid

Rajoy ofereix diàleg i acords en un discurs conciliador amb el PSOE i dur amb el sobiranisme

Sense tenir garantit el suport dels socialistes més enllà de la votació de dissabte, Rajoy ha admès que pot tenir dificultats per assegurar la "solidesa, governabilitat i estabilitat" del seu govern

RedaccióActualitzat

Mariano Rajoy ha demanat el suport del Congrés dels Diputats perquè ajudi que el nou govern sigui "estable i capaç" i no es quedi en un "simple tràmit". En un discurs d'investidura clarament dirigit als socialistes, als quals ha proposat diversos acords amb to conciliador, el candidat del PP només ha mostrat hostilitat quan ha parlat del procés sobiranista català, que ha qualificat de "repte més greu que té Espanya".

Rajoy ha pujat a la tribuna de la cambra poc després de les sis de la tarda per fer el seu segon discurs d'investidura en només dos mesos. Aquest cop, però, amb la tranquil·litat de saber que, si no hi ha una gran sorpresa, aquest dissabte serà reelegit president del govern. En un discurs de 50 minuts, Rajoy no ha desgranat cap programa de govern i ha recordat que, al diari de sessions, ja hi ha les mesures anunciades en el debat del 31 d'agost.

Des de bon principi, el candidat popular ha situat la disjuntiva del país entre "oferir un govern als espanyols o demanar-los que tornin a les urnes per tercera vegada" en un any. Ha remarcat que Espanya necessita un govern amb urgència i ha advertit que no es poden "estar repetint eleccions cada sis mesos" i ha considerat que unes terceres eleccions serien "un dany objectiu a Espanya i als espanyols".

"Espanya en cap moment ha estat en funcions, però tot té un límit"

Rajoy ha defensat un govern "estable, capaç de governar i d'inspirar confiança", una proposta que ha insistit que fa des del 21 de desembre passat. Els resultats electorals exigeixen, segons el líder del PP, que el nou executiu es basi en l'acord i, en aquest sentit, n'ha proposat de diversos al llarg de la seva intervenció.




 

El candidat a la investidura ha proposat la convocatòria del Pacte de Toledo abans que acabi l'any per buscar fórmules que donin tranquil·litat als pensionistes i també ha fixat un termini de sis mesos per consensuar un pacte educatiu, que compti amb el suport de la comunitat escolar.




 

Missatges al PSOE

Rajoy no ha fet cap referència explícita a l'abstenció del PSOE, però sí que ha dit que "canvis rellevants" en la situacio política han permès "alimentar l'esperança" que Espanya tingui aviat un govern "en plenitud de funcions". Sense tenir garantit el suport dels socialistes més enllà de la votació de dissabte, Rajoy ha admès que pot tenir dificultats per assegurar la "solidesa, governabilitat i estabilitat" del seu govern. És per això que ha demanat "actuar amb responsabilitat" perquè al país no li convenen "les sorpreses, les improvisacions i les incerteses".

Dirigint-se als socialistes perquè, juntament amb els populars, "governen bona part de les autonomies", Rajoy ha defensat la necessitat d'un acord sobre finançament autonòmic i negociar un nou model de finançament "estable i suficient". També en matèria territorial, ha proposat la convocatòria d'una cimera de presidents autonòmics per posar al dia la solidaritat i cooperació.




 

Catalunya: diàleg dins la legalitat

On sí que ha citat explícitament Catalunya ha estat quan ha fet referència al procés sobiranista. Pel que fa a la situació a Catalunya, Rajoy ha insistit que manté la "disposició al diàleg" amb la Generalitat, tot i avisar el govern català que "el primer pas" ha de ser el "respecte a la legalitat i als drets de tots els espanyols". Entre grans aplaudiments, ha assenyalat que "ningú pot privar el poble espanyol del seu dret exclusiu a decidir sobre el seu futur i el seu territori".

"El repte més greu que té Espanya en aquests moments, que afecta la seva unitat, la sobirania nacional i la igualtat de tots els espanyols. Em refereixo al desafiament secessionista que alguns estan plantejant a Catalunya"

Amb un final de discurs de to patriòtic, el líder del PP ha definit el seu partit com "una eina" per als espanyols i ha proclamat que, si cal que els populars paguin un preu, "per cap altra causa" ho faran "amb més orgull que per al bé d'Espanya".



 

El debat es reprendrà aquest dijous a les nou del matí amb les intervencions dels grups parlamentaris. La sessió es podrà seguir minut a minut en aquest enllaç i a Twitter amb l'etiqueta #RajoyalaSegonaTV3. També es pot seguir en directe al canal 3/24 i en la seva emissió a internet i a Catalunya Informació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut